Iznimni rezultati Srednje škole Zabok na međunarodnom natjecanju

srijeda, 25.10.2017. 9:36

ZABOK - U sklopu 13 .međunarodnog natjecanja “Europe 2017”  u Bratislavi, natjecali su se učenici srednjih ugostiteljskih škola iz Slovačke (zemlja domaćin i organizator natjecanja), Češke, Poljske, Hrvatske te po prvi puta u povijesti ovog natjecanja, sudionici iz Gruzije. Srednja škola Zabok osvojila je jednu zlatnu, jednu srebrnu i tri brončane medalje. 

Ove godine natjecanje se održalo u razdoblju od 16. do 20. listopada. Natjecanje je kao i svake godine bilo u organizaciji Stredné odborné škole hotelových služieb a obchodu, Bratislava, Slovačka. Svoje predstavnike imali su sljedeći gradovi: Bratislava, Prag, Galanta, Holíč, Tbilisi, Krakov, Prešov i Zabok što je omogućilo učenicima da usvoje nove tehnike priprema jela i pića, predstave svoju kreativnost i  individualnost u pripremi istih, vještine, tehnike i razne stilove te upoznavanje s drugim kulturama i njihovim kuhinjama. Srednja škola Zabok natjecala se u 5 disciplina  - u disciplini  “Kuhar”naši predstavnici bili su učenici 3.Ub razreda, Ivan Barić i Danijela Jakopić (mentor: Ivan Đurkin-Benkotić). Navedena disciplina podrazumijeva pripremu svečanog menija od 4 slijeda.  Učenici 3.Ua razreda, Jakov Babić i Luka Plaščar (mentor: Stjepan Gmajnički) natjecali su se u disciplini  “Konobar” tj. posluživanju svečanog jela i postavljanju svečanog stola. U disciplini flambiranja voća okušali su se Luka Plaščar i DanijelaJakopić, a u disciplini spravljanja koktela sudjelovao je Jakov Babić.

Natjecateljski dio za učenike Srednje škole Zabok započeo je disciplinom flambiranja voća, zatim je uslijedila priprema i posluživanje svečanog jela te konačno disciplinom spravljanja koktela. Učenici i mentori imali su priliku uživati u ljepotama i povijesti glavnog grada Slovačke u sklopu raznih izleta koje je organizirala škola domaćin. Za bolje upoznavanje sa slovačkom kulturom i njihovim jezikom poslužila je kazališna predstava “Na koho to slovo padne”.

Kao i prijašnjih godina, Srednja škola Zabok je i ove godine bila najuspješnija sudionica s najviše osvojenih nagrada.