Građevinarima prezentiran postupak licenciranja

ponedjeljak, 11.02.2008. 12:57

KOPRIVNICA - 7. veljače 2008. održana je prezentacija postupka licenciranja za građevinare, a dvoje gostiju uvodno su održali predavanja.

Dr. Imbriovčan, specijalista medicine rada, predstavila je nove uvjete za ostvarivanje zaštite zdravlja na radu, sukladno zakonskim propisima. Pozvala je sve (koji to nisu do sada učinili) da izaberu jednog od tri specijalista u Koprivnici i to prijave Zavodu za zdravstveno osiguranje zdravlja na radu (HZZOZZR) jer i produljeni rok je već prošao.

Primjena Zakona je započela, a 2008. godina je tzv.prijelazna kada svi poslodavci moraju prijaviti Zavodu izbor liječnika te dostaviti elaborat procjene opasnosti radnih mjesta. Od sada Zavod plaća prethodne i preventivne preglede radnika, izabrani liječnik medicine rada otvara i vodi bolovanje do 6 mjeseci za ozljede na radu i profesionalna oboljenja, dok troškovi bolovanja do 42 dana nisu više za spomenutu vrstu oboljenja na teret poslodavca. Predstavljeni su potrebni obrasci i postupak oko prijave ozljede i bolovanja.

Predstavnik brokerske osiguravajuće tvrtke Optimarisk predstavio je novost, a to je da se poslovi izbora osiguravatelja i vođenje tih poslova mogu prepustiti profesionalnoj brokerskoj tvrtki, što je za poslodavce besplatno, a ne trebaju se više opterećivati tim poslovima. Ujedno je odgovoreno da će tvrtka Optimarisk u ime građevinara zatražiti ponudu od više osiguravatelja za osiguranje štete prema trećoj osobi odnosno odgovornost od štete.

Građevinarima je prezentirana uputa za postupak licenciranja jer je rok 1. travnja 2008. te je vrijeme da građevinari počnu sakupljati dokumentaciju. Ponovljeni su im osnovni zahtjevi iz Pravilnika te prikazani svi obrasci i potrebni dokumenti za Zahtjev za izdavanje licence. Objašnjena su i uputstva Ministarstva oko udruživanja radi licenciranja jer je oko toga bilo dosta dezinformacija. Naime, licence se ne izdaju grupi izvođača nego svakom pojedinačno. Udruženje obrtnika Koprivnica će se i dalje angažirati na pomoći građevinarima oko samog postupka licenciranja.