Fridrichu Zimprichu nagrada za životno djelo

srijeda, 13.12.2017. 9:34

ČAKOVEC - Svečanom proslavom održanom u petak, 08. prosinca u Čakovcu, Obrtnička komora Međimurske županije obilježila je 23 godine svog utemeljenja.

Naime, 9. prosinac 1994. godine posebno je značajan za međimursku komoru jer je tada održana osnivačka skupština i međimurski su obrtnici ponovo dobili svoju komoru. U svim ovim godinama rada na promicanju i zaštiti interesa međimurskih obrtnika, mnoge aktivnosti i projekte ne bi mogli ostvariti bez lokalne zajednice. Svečanost su svojim dolaskom uveličali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, potpredsjednici Hrvatske obrtničke komore Mirza Šabić i Davor Pleško, gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Mario Medved, predsjednik HGK - Županijske komore Čakovec Mladen Križaić te mnogi drugi gosti i uzvanici, obrtnici i poduzetnici Međimurja.

Nagradu za životno djelo, statuu “Obrtnik Međimurja”, ove godine dobio je Fridrich Zimprich iz Preloga. On je preuzeo obrt od oca Rudolfa 1987. godine, čime postaje treća generacija stolarije Zimprich koju je osnovao njegov djed Fridrich. Za tri godine njegova stolarija će obilježiti sto godina obiteljskog obrta, a uz modernu tehnologiju proizvodi široku paletu drvenih proizvoda po mjeri i željama kupaca. Fridrichu Zimprichu stolarija nije bila prvi izbor.  Završio je srednju školu za elektroničara, upisao Fakultet elektrotehnike u Mariboru, ali je za vrijeme služenja vojnog roka, odlučio nastaviti obiteljsku tradiciju i nije požalio. Njegova djela nalaze se u brojnim elitnim objektima ne samo u Hrvatskoj već i izvan granice. Posebno priznanje Obrtničke komore Međimurske županije primio je i njegov otac Rudolf Zimprich. Njegova specijalnost bile su drvene rolete,  poznate po cijelom Međimurju.

Fridrich i Rudolf Zimprich

Plaketa “Majstor godine” ove je godine dodijeljena Borisu Odrčiću, tapetaru i dekorateru iz Čakovca, za visoku kvalitetu proizvoda i usluga te doprinosu u podučavanju učenika. Diplome za izniman doprinos u promidžbi, poticanju i unapređenju obrtništva i obrtničkog komorskog sustava dobili su Josip Gajski, stručni učitelj iz Ivanovca i Dragica Domjanić, knjigovotkinja iz Čakovca.

Na svečanoj proslavi uručena su i priznanja obrtnicima koji ove godine obilježavaju više od 20 godina rada u obrtu, za dugogodišnji marljiv i ustrajan rad te razvoj obrtništva. Priznanja su dobili:  Vlado Purić, stolar, Ana Škvorc, vlasnica obrta za izradu tjestenine, Mladen Obadić, tesar, Milan Varšić, vulkanizer, Ivan Višnić, zidar, Dražen Jeđud, trgovac, Dubravko Horvat, autoelektričar, Miljenko Bali, ugostitelj, Ivan Matjačić, autoserviser, Vladimir Posavec, stolar, Zlatko Mihoković, autoprijevoznik, Stjepan Barlović, autoprijevoznik, Branko Polgar, elektromehaničar, Vlado Brumec, automehaničar, Florijan Sinković, autoprijevoznik, Vladimir Čmrlec, vulkanizer,  Stjepan Pozvek, bačvar, Marijana Kovačić, frizerka, Danijel Kraljić, automehaničar, Alojzije Jurković, stolar i Gordana Horvat, frizerka. Povelju Hrvatske obrtničke komore za izniman doprinos razvoju obrtništva i obrtničkih zanimanja dobila je Dragica Domjanić, knjigovotkinja iz Čakovca, Branko Žganec, autoprijevoznik iz Murskog Središća i Anđelko Crnčec, tajnik Obrtničke komore Međimurja. Zahvalnica Hrvatske obrtničke komore pripala je Boženi Taradi, vlasnici ugostiteljskog obrta iz Belice.