Dan profesionalnog usmjeravanja učenika

utorak, 16.04.2019. 12:45

KRAPINA - U petak, 12. travnja u Krapini je održan Dan profesionalnog usmjeravanja učenika. Događanje je organizirao Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina s partnerima – Krapinsko-zagorskom županijom, Obrtničkom komorom Krapinsko-zagorske županije, HGK-Županijskom komorom Krapina, Zagorskom razvojnom agencijom i Partnerskim vijećem za tržište rada županije.

Dan profesionalnog usmjeravanja namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola kako bi im se pružile sve relevantne informacije o mogućnostima školovanja, stipendiranja i zaposlenja na području županije, s naglaskom na deficitarna zanimanja, sukladno potrebama na tržištu rada. Događanju je prisustvovao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. „Dan profesionalnog usmjeravanja je odlična inicijativa, čiji smo i mi partner, i zapravo je nastavak svega onoga što mi radimo u Krapinsko-zagorskoj županiji sa OKKZŽ i HGK ŽK Krapina te Zavodom za zapošljavanje Područnim uredom Krapina da približimo i prezentiramo strukovna i deficitarna zanimanja učenicima osnovnih škola te im damo informacije o pogodnostima koje imaju ako upišu neko od njih. To znači stipendija svima koji upišu neko takve zanimanje  naravno, tržište rada koje diktira svoje potrebe, gdje nedostaje takvih kadrova i praktički im je posao zajamčen na području županije. Ako nam je cilj da ljudi ostanu živjeti u Zagorju i da tu osnuju obitelj, osnovni preduvjet za to je da imaju posao. Onaj tko otiđe trbuhom za kruhom, teško je očekivati da će se vratiti. U svakom slučaju, već prošla školska godina je dala rezultate, imamo povećan upis za strukovna zanimanja i vjerujem da nakon ovogodišnje kampanje, tijekom koje smo razgovarali s učenicima i njihovim roditeljima - da smo im to približili te da će upisi u školskoj godini 2019./2020. biti još bolji nego lani“, rekao je župan Kolar.

Ovom prigodom učenicima šestih, sedmih i osmih razreda OŠ Krapinsko-zagorske županije učenici završnih razreda srednjih škola naše Županije prezentirali su svoja znanja i sposobnosti kojima se na taj način želi pomoći pri izboru prvog zanimanja. U prostoru Pučkog otvorenog učilišta Krapina, gdje je organiziran sajamski dio prezentacija, svoje programe, postignuća, alate, uređaje, znanja i vještine prezentiralo je devet srednjih škola iz županije. Šesnaest učenika Srednje škole Bedekovčina upriličili su „živu knjižnicu“ i prezentirali šesnaest programa iz područja građevinarstva, medicine i poljoprivrede. Glazbenu školu Pregrada predstavile su učenice izvedbom skladbi na flauti i gitari. Revijom frizura predstavili su se učenici drugog i trećeg razreda obrtničkog programa za zanimanje frizer Srednje škole Krapina, a Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću predstavila se modnom revijom kolekcije završnih radova učenica dizajna odjeće.

U sklopu Dana profesionalnog usmjeravanja održan je i okrugli stol na temu „Razgovor o budućnosti“, na kojem su učenici srednjih škola s područja Krapinsko-zagorske županije razgovarali s predstavnicima poslodavaca, koji su podijelili iskustva o njihovom putu od školovanja do vlastitog uspješnog posla. Ispred Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije u ovoj raspravi sudjelovao je potpredsjednik Dragutin Ulama. U raspravi su učenici, visoko plasirani na nedavno održanom natjecanju strukovnih škola WorldSkills Croatia, objasnili što ih je privuklo tom zanimanju, kakvi su im profesionalni ciljevi, koji su izazovi posla i na koji način su postigli izvrsnost u izabranoj struci.