Dan obrtništva i poduzetništva

srijeda, 10.04.2019. 12:59

RIJEKA  - „Budi majstor, upiši strukovnu školu“, glavna je poruka koju je Obrtnička komora Primorsko-goranske županije odaslala u uši tristotinjak osmaša iz Rijeke, Delnice, Čabra, Vrbovskog, Bribira, Matulja i Kraljevice koji su do posljednjeg mjesta ispunili dvoranu Art kina Croatia.

Obrtnička komora PGŽ-a održala je Dan obrtništva i poduzetništva već drugi put ove godine, kako bi predstavila obrtnička i strukovna zanimanja i škole učenicima osnovnih škola s područja Primorsko-goranske županije te ih potaknula da za svoj životni poziv odaberu upravo strukovna zanimanja.

„Vjerujte sebi, odaberite strukovno obrazovanje i ne vjerujte kad vam drugi govore da je to manje vrijedno. Razmislite dobro, pa odlučite, i zapamtite da kad nešto napravite svojim rukama, ima posebnu vrijednost, posebnu vrijednost ima i kad postanete mentor i na druge prenesete svoja znanja“, poručio im je jučer predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

Predsjednik HOK-a PGŽ-a Dalibor Kratohvil savjetovao je osmašima da budu mudri, jer da će nakon strukovne škole lako naći posao i moći postati svoj gazda.

Upravo to i želi Ivan Margetić iz Čavala. On je jedan od srednjoškolaca koji su jučer u Art kino Croatia došli prezentirati svoje obrtničke i strukovne škole. „Školujem se za stolara u Strojarsko-brodograđevnoj školi, jer mi tata ima stolarski obrt, koji ću preuzeti“, kazao nam je Ivan.

Valentino Kukurin odlučio se za zanimanje keramičara i pohađa Građevinsku školu. „Može se dobro zaraditi ako si dobar majstor, a meni se to zanimanje jako sviđa, pa ću možda zato i biti dobar majstor“, smatra Valentino.

Srednjoškolka Anja Batinac puna je planova, a učenica je drugog razreda Trgovačko tekstilne škole u Rijeci i odmah nam je ukazala na odjeću u kojoj je došla na prezentaciju svoje škole. “To su dizajnirale učenice trećeg razreda, ja sam drugi, isto smjer dizajner odjeće. Ova škola ima puno stručnih predmeta, šivanje, crtanje, krojenje, dizajniranje, a matematiku imamo samo dvije godine“, smješka se Anja i kaže da misli da će nakon škole naći posao u struci. „Ako i ne budem dizajnerica odjeće, mogu biti krojačica, a mogu upisati i fakultet jer je ovo četverogodišnja škola“, kaže Anja.

Zanimljivim programima jučer su se predstavile Obrtnička škola i Ugostiteljska škola iz Opatije te Trgovačka i tekstilna škola, Strojarsko-brodograđevna škola za industrijska i obrtnička zanimanja, Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja i Graditeljska škola za industriju i obrt iz Rijeke.

IZVOR: Novi list