Cijeli grad miriše na palačinke

utorak, 27.11.2018. 10:20

PAZIN - Festival palačinki održat će se 01. prosinca u gradsko-školskoj sportskoj dvorani u Pazinu koja će za ovu priliku od 10.00 sati otvoriti svoja vrata i biti cijelosti namijenjena ponudi palačinki na velikom broju pultova sa profesionalnim kuharima raspoređenima na čitavom parteru dvorane.

U polivalentnoj dvorani održavat će se cjelodnevni prateći programi za djecu. Ulaznica će i ove godine iznositi 30,00 kuna, a u cijenu ulaznice uključeni su svi prateći programi i konzumacija palačinki po sistemu „jedi koliko želiš“. Dodatno će svi posjetitelji ulaznicom moći ostvariti popuste u 16 pazinskih trgovina, kinu Pazin za dvije kino predstave, muzejima u Kaštelu i speleoavanturi u Pazinsku jamu.

Festival palačinki sada se već tradicionalno organizira povodom blagdana Svetog Nikole koji je ujedno i zaštitnik Grada Pazina. Prvi se Festival održao 2014. godine s namjerom da se potakne gospodarstvo u Pazinu u zimsko doba, posebice za vrijeme blagdana kada za to ima velikog, a nedovoljno iskorištenog potencijala. Prošle godine Festival palačinki u srce Istre je privukao oko 5.000 sladokusaca, pripremano je 20-ak vrsti palačinki, a izdano oko 25 000 porcija.

Sve se palačinke pripremaju na licu mjesta, ”a la minute” ispred samog posjetitelja. Također, i ove će godine Martin Špaček i Kristijan Benić pripremati istarsku i pazinsku palačinku kojima naglašavaju i promoviraju široke mogućnosti primjene lokalnih namirnica za pripremu ovog obroka ili deserta.

Na samom ulazu u dvoranu biti će izlagači odnosno štandovi raznih domaćih proizvoda, unikatnih predmeta i slatkih proizvodi kao što su: razni kolači i pazinski cukerančić, čokolade i praline, likeri, bomboni, prirodna kozmetika, proizvodi od drva i slično. Festival podržava i humanitarne akcije pa će se tako među izlagačima naći i nekoliko štandova za prodajom različitih proizvoda u humanitarne svrhe.

Program u polivalentnoj dvorani uključuje igraonicu sa animacijom Društva Naša djeca za najmlađe od 10 do 13.30 sati, zatim nastup mađioničara Stefana u 14.00, kazališnu predstavu „Božićna šumska pustolovina“ Istra Inspirita u 15.00 i nezaobilazni dolazak svetog Nikole u 16.00 sati.

Pozivamo svih da nakon festivala palačinki ostanu na dobroj zabavi u Pazinu kada započinju programi Veselog prosinca. U pazinskim kafićima možete se zabaviti do 04.00 sata uz različite programe, posebne ponude i žive svirke, a službeni after party festivala bit će u diskoteci Magnus uz NigtExpress band koji je prije dvije godine na našem festivalu snimio spot za autorsku pjesmu „Žuta palačinka“.

Lokalni ugostitelji uključili su se u program pod nazivom Slatki vikend  te će od petka 30. studenog, pa sve do nedjelje 2. prosinca svi palačinkoljupci moći kušati palačinke po posebnoj recepturi u restoranima, pizzerijama, slastičarnama i konobama.

Također, nakon prošlogodišnjeg uspjeha ponovno se održavaju i Slatki posjeti – sadržaj u sklopu kojeg posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice ostvaruju popust na ulazak u pazinski Kaštel. Ove godine Muzej Grada Pazina i Etnografski muzej Istre nude posjetiteljima razgledavanje bogatog sadržaja koji između ostalog uključuje izložbu zvona Muzeja Grada Pazina i novi postav Etnografskog muzeja Istre za samo 15 kuna.  U program će se, ovisno o vremenskim odnosno hidrološkim prilikama uključiti i Speleološko društvo Istra koji će, uz prethodnu najavu, zainteresirane posjetitelje voditi u organizirani posjet podzemlju pazinske Jame. Popularna Speleoavantura jedinstveni je doživljaj Pazina koja će se za posjetitelje festivala nuditi popust od 20%.

Alison Merlić, predstavnica Udruženja obrtnika Pazin, predstavila je još jedan poseban program festivala koji pod nazivom Slatki shopping. Na dan festivala palačinki u Pazinu će čak 16 trgovina biti otvoreno cijeli dan i svim posjetiteljima sa festivalskom ulaznicom nuditi popuste na cijeli ili dio asortimana i to od 20 posto i više.

Nezaobilazni dio Festivala palačinki je i Slatko kino u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Pazin. Posjetitelji uz predočenje festivalske narukvice mogu kupiti ulaznice po cijeni od samo 15 kuna za predstave u Kinu Pazin te pogledati animirani film u 11 sati  “Ringe ringe raja”, te u 19 sati  akcijsku komediju “Oceanovih 8”.

Prodaja ulaznica bit će organizirana ispred glavnog ulaza u dvoranu, a sam ulaz biti će moguć osim na glavnom ulazu i na stražnjem ulaz u dvoranu koji je prilagođen za osobe smanjene pokretljivosti i/li dječja kolica.

Za potrebe parkirališta, uz postojeća parkirališta oko dvorane, srednje škole i dječjeg vrtića, koristit će se Šetalište pazinske gimnazije te prostor bivše vojarne iza benzinske pumpe INA.

Radi sigurnosti posjetitelja parkiralište ispred same dvorane bit će zatvoreno za promet.

Kako ovaj Festival ne bi bio moguć bez pokrovitelja i sponzora te medija, organizatori se zahvaljuju: Upravnom odjelu za turizam Istarske županije, Maistri d.d., Podravki d.d., Istarskim supermarketima d.o.o., Fusio d.o.o. i Vinima Baćac, te medijima: Radio Istri, iPazinu, Radio Labinu, Radio Rijeci, Rovinj FM, Glasu Istre i TV Istri.

Sve novosti vezano za Festival mogu će pronaći na Facebook stranici i eventu: ”Festival palačinki u Pazinu”

Izvor: www.pazin.hr