Ceh trgovine OK Krapinsko - zagorske županije o aktualnoj problematici

utorak, 19.02.2008. 12:43

KRAPINA - Sukladno Programu rada za 2008. godinu Ceh trgovine Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije na svojoj 3. sjednici održanoj 15.02.2008. razmatrao je aktualne probleme obrtničkih trgovina s posebnim naglaskom na sniženje maloprodajnih cijena osnovnih prehrambenih artikala.

Podržan je stav Ceha trgovine HOK-a. Nastojanja o snižavanju cijena proizvoda dogovorom vlade, proizvođača i trgovaca imaju simbolične učinke. Ceh ih ipak smatra važnima. Inflatorna kretanja imaju tržišne uzroke i tako ih treba sprječavati.
Postoji i psihološki element njihovog nastanka i na njega se nastoji utjecati. Unatoč ogorčenjem što se kupce praktično usmjerava u velike trgovačke centre zaključak je da i mali trgovci mogu biti konkurentni i dati svoj doprinos očuvanju standarda.
Angažmanom Ceha trgovine HOK-a uz suradnju s Konzumom u značajnom dijelu obrtničkih trgovina snižene su cijene nekih osnovnih prehrambenih artikala, a regionalno, također se i u pekarama cijene nekih vrsta kruha snizuju. U akciju se tako uključila i pekarnica «Presečki» iz Pregrade, a sa pekarom «Peka» iz Krapine dogovoreno je da će isti na teret svog poslovanja u svim malim trgovinama, kojima su većinski dobavljači, prodavati polubijeli kruh od 0.55 kg po akcijskoj cijeni od 3,99 kuna. Ceh trgovine i mali trgovci pozivaju sve pekare u Krapinsko-zagorskoj županiji da se uključe i snize cijenu barem jednoj vrsti kruha.

Ovom prigodom je istaknuto zadovoljstvo članova Ceha trgovine OKKZŽ s rezultatima aktivnosti vezanih uz problem distribucije duhanskih proizvoda, a koji je prvi detektirao upravo Ceh trgovine OKKZŽ. Tvornica duhana Rovinj (TDR) je uvažila primjedbe i prijedloge Ceha trgovine Hrvatske obrtničke komore i obavezala se pismeno o njima očitovati. Očitovali su se i obavezali:
- Mali trgovci će i po novim ugovorima zarađivati minimalno kao i po predhodnim za isti obim poslovanja i način plaćanja
- Za male trgovce u 2008. godini spremaju se dodatni paketi davanja i poklona a sve sa ciljem «zadovoljne trgovine»
- Na zahtjev trgovaca izmijenjen je izgled računa radi lakšeg izračuna kalkulacija.
Sjednica Ceha trgovine OKKZŽ zaključena je uz konstataciju kako će se i dalje nastojati pomno pratiti i inicirati rješavanje aktualne trgovačke problematike.