Ceh ribara PGŽ o rezervatu za dupine

ponedjeljak, 11.02.2008. 11:24

RIJEKA - Ceh ribara Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, uz podršku Ceha ribara HOK-a i Ceha ribara Istarske županije, usvojio je na sjednici održanoj 5. veljače stavove u vezi daljnje sudbine privremeno proglašenog rezervata za dupine pod nazivom "Plavi svijet".

  • Iskorištavaju se dobronamjerni ljudi diljem Hrvatske, uglavnom iz unutrašnjosti naše zemlje, koji ne mogu razumjeti ovaj problem kao što to može domicilno stanovništvo, a nudi im se na potpis peticija za trajno proglašenje rezervata za dupine, da bi se proveli nečiji interesi, a to sigurno nisu interesi stanovnika otoka Lošinja i ostalih kvarnerskih otoka koji gravitiraju tom području.
  • Većina stanovnika ovog područja složna je u ocjeni da ih se namjerno zaobilazi jer se ne može dobiti njihova potpora za ovakav vid rezervata.
  • Predlagači osnivanja posebnog rezervata za dupine u većini svojih navoda koriste se proizvoljnim tvrdnjama (kako im odgovara), pa su u priču o dupinima potpuno neopravdano ubacili i morske kornjače, morsku travu - posejdoniju te morsku medvjedicu, da bi njihove lažne tvrdnje dobile na težini.
  • Potpuno smo uvjereni da studija na osnovu koje je donesena privremena zaštita nije nikakva znanstvena studija, nego je udruga Plavi svijet u razdoblju od nekoliko godina pobrojala i slikala dupine na određenom području, ne uspoređujući to ni sa jednim drugim područjem na Jadranu. To je samo djelomična statistika pojave dupina na ovom području, a također nemamo pouzdani dokaz da li su uopće slikani na ovom području a ne negdje drugdje.
  • Mišljenje o opravdanosti (neopravdanosti) proglašenja rezervata već su dali meritorni hrvatski znanstvenici sa tog područja, koji se slažu da ovo područje ni po čemu nije posebno za dupine i da bi u konačnici stvorilo samo privid stvarne zaštite ne pomažući dupinima, a u biti šteteći žiteljima ovih otoka.
  • Moramo podsjetiti da je dupin kao vrsta zaštićen na području cijelog Jadrana od 1994. godine.
  • Poduzeli smo sve što je u našoj moći i dokazali neopravdanost proglašenja rezervata na ovom području, no, na žalost, nismo naišli ni na kakvo razumijevanje nadležnih institucija (Ministarstvo kulture, koje je i donijelo rješenje o preventivnoj zaštiti), pa se bojimo da ćemo u cilju obrane interesa svih žitelja ovih otoka u konačnici morati pribjeći i drugim metodama kao što su prosvjedi, građanski neposluh, blokade luka i dr.

Predsjednik Ceha ribara PGŽ

Marijan Matković