6. susret dadilja – obrtnica Hrvatske

ponedjeljak, 07.10.2019. 15:38

KOPRIVNICA - Pod pokroviteljstvom Grada Koprivnice, a u organizaciji Hrvatske Udruge dadilja i uz potporu Udruženja obrtnika Koprivnica, 5.listopada održan je 6. susret dadilja – obrtnica Hrvatske. Susretu se odazvalo 40-ak dadilja iz cijele zemlje, a u ime domaćina organizatora prvo ih je pozdravila Snježana Smolak, predstavnica koprivničkih dadilja.

Okupljenima se u Gradskoj vijećnici obratio gradonačelnik Grada Koprivnice Mišel Jakšić: Iznimno smo sretni što možemo reći da smo drugi grad u Republici Hrvatskoj po broju otvorenih obrta za čuvanje djece. U proračunu imamo osigurano 1,1 milijun kuna čime smo također drugi u Hrvatskoj iza Zagreba. Naravno da ove brojke ne bi ništa značile da ne postoji zadovoljstvo sa suradnjom i pouzdanošću prema našim dadiljama u predškolskom odgoju djece te osloncem roditelja koji sve to podržavaju“, istaknuo je gradonačelnik Mišel Jakšić, uz kojega su bili i njegova zamjenica Melita Samoborec, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ana Mlinarić i pročelnik Službe ureda gradonačelnika Dario Jembrek.

Susretu su nazočili i tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke Božo Barać i ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak.

U pozdravnim govorima gosti su se dotaknuli  najvažnijih tema i problematike struke pa je to ujedno bila i podloga za raspravu.

Tajnica Udruženja obrtnika Koprivnica Jasmina Markota naglasila je ulogu Udruženja obrtnika Koprivnica i Grada Koprivnice u promociji ove djelatnosti. Pozvala je  dadilje da  što više koriste komorski sustav i pomoć Hrvatske obrtničke komore u lobiranju za promjene statusa odnosno propisa,  ali i za druge probleme. Markota je istaknula kako se Udruženje obrtnika Koprivnica ponosi dadiljama jer su dokazale da se obrtom može baviti i u djelatnostima koje su dugo bile zatvorene za obrt. Tajnica se posebno zahvalila koprivničkoj dadilji Snježani Smolak koja je treća u RH otvorila obrt za čuvanje djece i koja je bila velika pomoć mnogima koji su trebali informacije.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Danijel Rušak pojasnio je trenutnu organiziranost i način rada u svojoj instituciji te istaknuo kako do sada nije bilo potrebe za intervencijom s njihove strane, ali složio se da Zakon o dadiljama i povezane  Pravilnike treba doraditi.

Tajnik Obrtničke komore KKŽ Božo Barać govorio je o načinu strukovne organiziranosti u HOK-u, odnosno kako se dadilje mogu uklopiti u sustav kroz sekcije tj. Ceh uslužnih djelatnosti te predložio da zaključke sa skupa pošalju HOK-u. Pozvao ih je da dostave svojim udruženjima obrtnika ili županijskim komorama kontakte kako bi se olakšala komunikacija, s obzirom da HOK ima sustav informiranja članova.

Predsjednica Udruge Vesnica Rašić informirala je skup o sastanku u nadležnom Ministarstvu te iznijela  već poznate stavove i zahtjeve Udruge kao što su priznavanje posebnog statusa odnosno izuzeće iz sustava PDV-a, probleme sa tzv. Malom školom i drugo.