5. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja

ponedjeljak, 28.01.2008. 16:28

DUBROVNIK - Zadovoljstvo nam je pozvati Vas na 5. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja koji će se i ove godine održati u organizaciji Udruge Dubrovnik - zdravi grad, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore DNŽ, Dubrovačkog centra za poduzetništvo. te u suorganizaciji Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, i Humanitarne i mirotvorne organizacije «Deša», od 04.04. – 06.04.2008. godine, u hotelu «Tirena» , i na Malom Stradunu - HOTELI DUBROVNIK-BABIN KUK d.d.

Pozivamo obrtnike iz svih županija da nastupe na ovoj specijaliziranoj manifestaciji koja se profilirala kao najznačajnija sajamska priredba u Republici Hrvatskoj na području ekološke poljoprivrede i ostalog ekološkog poduzetništva. Sve informacije možete dobiti u svojim matičnim udruženjima obrtnika ili županijskim komorama.

Uz već tradicionalni 5. Mediteranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja, ove godine će se od 02.04. – 06.04. u Dubrovniku održati i znanstveno-stručni skup 2. Mediteranska konferencija ekološke poljoprivrede s temom „ Ekološka proizvodnja - doprinos održivom ekosistemu“.
Iako je ovaj znanstveni skup namijenjen prvenstveno ekološki osviještenim proizvođačima hrane u Hrvatskoj, na njemu će sudjelovati i predstavnici mediteranskih zemalja i zemalja EU. Plenarna predavanja na konferenciji održati će ugledni predavači po pozivu (SAD i Velika Britanija). Uz ovaj skup planiran je i okrugli stol o mediteranskim kulturama, prvenstveno maslini.
Osnovni ciljevi ovog znanstveno-stručnog skupa su:
• Uključiti što više mediteranskih zemalja.
• Putem predavanja, okruglog stola i radionica ojačati svijest o ovisnosti kvalitete života o prirodi, te potaknuti djelovanje čovjeka na njenoj zaštiti.
• Vrednovanje komparativnih prednosti Hrvatske koje omogućuju napredak u proizvodnji ekološke hrane i ljekovitog bilja visoke kvalitete. • Stvaranje uvjeta u kojima se Hrvatska može oduprijeti sintetičkoj hrano (GMO, aditivi itd). • Ojačati promociju hrvatskih bio-proizvoda i unaprijediti vezu između proizvođača ekoloških prehrambenih proizvoda i konačnih potrošača (trgovina i turizam). • Unaprijediti proizvodnju i promet ljekovitog bilja.

Dubrovačko-neretvanska županija - regija proizvodnje ekološke hrane na Mediteranu, jedna je od trinaest deklariranih GMO-slobodnih hrvatskih županija.