2. Obrtnički sajam i humanitarna akcija u organizaciji Ceha frizera i kozmetičara

ponedjeljak, 20.11.2017. 14:54

PETRINJA –U Maloj dvorani Hrvatskog doma Petrinja, u  nedjelju, 19. studenog, održan je "2. Obrtnički sajam", u organizaciji Udruženja obrtnika Petrinje, Gline i Topuskog i humanitarno šišanje u organizaciji Ceha frizera i kozmetičara.

Sredstva su ovom humanitarnom akcijom prikupljana za malenu Petrinjku Teu Matijević, oboljelu od spinalne mišićne atrofije tipa 1.

„Ovo je drugi sajam obrtništva u Petrinji, potpomognut Cehom frizera i njihovim humanitarnim šišanjem. Na sajmu sudjeluje dvadesetak naših obrtnika sa svojim proizvodima. Želja nam je da i zbog humanitarne akcije šišanja, ali i naših obrtnika, dođe što više ljudi i da ta manifestacija uspije“, rekao je Ivan Solomun, predsjednik Udruženja obrtnika Petrinja, Glina i Topusko.

Ovo Udruženje koje okuplja i obrtnike s područja Hrvatske Kostajnice s pripadajućim općinama, okuplja 453 obrtnika, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu kad ih je bilo 406.

„Situacija u obrtništvu krenula je malo nabolje, samo što sada imamo drugi problem – nedostatak kvalitetnog kadra. Dosad nismo imali posla, a sad nemamo radnika“, rekao je Solomun.

Zajedno sa sajmom obrtništva, već drugu godinu održava se i akcija humanitarnog šišanja koju organizira Ceh frizera i kozmetičara Petrinje, Gline i Topuskog.

„Ove godine u akciju se uključilo 15 frizerskih i kozmetičarskih obrta, najviše frizera. Čim je u pitanju prilika da se učini neko dobro djelo,  cure se svaki put odazovu bez ikakvih problema. Ja sam jako zadovoljna i nadam se da će ovo postati jedna lijepa tradicija“, rekla je predsjednica Ceha, Gordana Petrlić.

37631066485_327558b220_o

Prošle godine prihod prikupljen ovom akcijom bio je namijenjen Maloj kući Udruge osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije. Ove godine sredstva su se prikupljala za malenu Teu Matijević, djevojčicu oboljelu od spinalne mišićne atrofije tipa 1.

Petrinjska, a i šira javnost, mjesecima je pratila borbu njezine majke Ivone i obitelji da Tea dobije potreban lijek „spinrazu“.

Gordana Petrlić zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji  – sponzoru Subrini Professional, Gradu Petrinji, Hrvatskom domu, medijskim pokroviteljima, ali najviše naravno građanima velikog srca, koji su ovu akciju podržali svojim dolaskom i dobrovoljnim prilogom, u skladu sa svojim  mogućnostima.

Povodom ove humanitarne akciju izjavu je dao i petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, koji je i sam sjeo za frizerski stolac:

„Današnji dan je prekrasan, jer pokazuje jednu vrstu zajedništva. Obrtnici ne žive baš u nekim sjajnim vremenima,vremena su za obrtnike oduvijek bila teška, ali nikada toliko teška da oni ne bi pokazali svoje veliko srce. Pokazuju ga i ovom humanitarnom akcijom za malenu Teu, da ona što prije ozdravi. Kroz ovakvo obrtničko druženje, kroz jedan krasan sajam koji je okupio vrijedne ljude, obrtnike i prijatelje grada Petrinje šalju jednu lijepu poruku i pokazuju kako treba živjeti za plemenite vrijednosti. Sretan sam što se to događa u našem gradu Petrinji, u Hrvatskom domu i Grad će uvijek podržati dobre inicijative za sve dobre ljude. Obrtnici definitivno spadaju u jedan od najsamostalnijih slojeva društva, a na ovaj način, humanitarnom akcijom pokazuju da su senzibilizirani za one koji su u potrebi, kojima je potrebna pomoć“, rekao je između ostalog gradonačelnik.