100% ZAGORSKO prvi put održano u Puli

srijeda, 13.06.2018. 8:49

Manifestacija Krapinsko-zagorske županije 100% ZAGORSKO je u petak, 8. lipnja i u subotu, 9. lipnja 2018. godine prvi put održana u Istarskoj županiji, u gradu Pula.

nifestacijom 100% ZAGORSKO promovira se Zagorje kao turistička destinacija s bogatom ponudom. Tako su na štandovima u Puli na Trgu Portarata i na Giardinima predstavljeni poljoprivredni proizvodi uzgojeni na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način, ali i proizvodi tradicijskih obrta Krapinsko-zagorske županije, koje je predstavilo 50-ak izlagača, od poljoprivrednih proizvođača i obrtnika-članova Obrtničke komore KZŽ do predstavnika tvrtki, toplica, agroturizma, hotela, restorana i kulturnih ustanova.
Uz brojne Puljane i turiste, štandove su sa suradnicima obišli i župan KZŽ Željko Kolar sa zamjenicima, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenik župana Istarske županije Fabrizio Radin i zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci te predstavnici Obrtničkih komora i HGK Krapinsko-zagorske i Istarske županije.

Župan Željko Kolar istaknuo je sjajnu suradnju Istarske i Krapinsko-zagorske županije, koja je dodatno produbljena organiziranjem manifestacije 100% ZAGORSKO. „Kolega Valter Flego i ja već devet godina sjajno surađujemo, imamo iste poglede što se tiče načina na koji bi se trebala razvijati Republika Hrvatska. Zanimljivo je da su Istrijani četvrti gosti po brojnosti u zagorskim hotelima i toplicama, a da se nikada na području Istre nismo prezentirali. I to je bio jedan od okidača za organizaciju ove velike manifestacije. Istarska županija najrazvijenija je u Republici Hrvatskoj i primjer je u mnogim stvarima, stoga smo kolega Flego i ja došli do zaključka da moramo bolje povezati naše gospodarstvenike, kako bismo možda zajedno mogli izaći i na neka treća tržišta, s obzirom na to da je gospodarstvo Krapinsko – zagorske županije prvenstveno izvozno“ – rekao je župan Željko Kolar.

Manifestacije poput ove odlične su zato što omogućuju da se predstavite potencijalnim gostima, na prvoj liniji, pogotovo s obzirom na to da nas povezuje taj osjećaj dobre suradnje i želja za druženjem" – istaknula je zamjenica gradonačelnika Pule Elena Puh Belci.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Puli održan je i susret gospodarskog i turističkog sektora Krapinsko-zagorske i Istarske županije, i tom prigodom je predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško, istaknuo važnost  organizacije ovakvih poslovnih susreta koji će rezultirati uspješnom poslovnom suradnjom prisutnih.

Krapinsko-zagorska županija je Puli darovala glazbenu ogradu s taktovima hrvatske himne, a djeca iz pulskih dječjih vrtića posebno su se razveselila posebnom daru - obrtničkim tradicijskim drvenim igračkama iz Marije Bistrice.

100% Zagorsko

Bogata ponuda na sajmu uključivala je bučino ulje, med, medenjake, zagorske mlince i štrukle, povrće, voće, rakije i likere, sireve, sokove i voćna vina, suhomesnate proizvode, kao i licitare i tradicijske igračke koje se nalaze pod zaštitom UNESCO-a. Također, organizirane su i cjelodnevne animacije, točnije prezentacija života krapinskih neandertalaca, borbi i ratovanja vitezova u kasnom srednjem vijeku, a sve uz bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili Ansambl Zabok, KUD Lovro Ježek Marija Bistrica i Tomislav Goluban.
Uz Krapinsko-zagorsku županiju, organizator manifestacije je bila i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja i Gradom Rijekom.