HOK i Obrazovna grupa Zrinski potpisali Sporazum o suradnji

srijeda, 17.06.2015. 14:58

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i ravnatelj Obrazovne grupe Zrinski Vitomir Tafra potpisali su danas Sporazum o obrazovnoj, znanstveno-istraživačkoj, stručnoj i tehničkoj suradnji između dviju institucija. 

Predmet Sporazuma je stručna i tehnička, odgojno-obrazovna, znanstveno-istraživačka i gospodarska suradnja između Komore i Obrazovne grupe Zrinski sa zajedničkim ciljem razvitka i podizanja kvalitete cjeloživotnog obrazovanja za poduzetništvo.

-Hrvatska obrtnička komora dugi niz godina potiče i razvija cjeloživotno obrazovanje obrtnika i pomaže im u poslovanju kroz zastupanje interesa pred državnim tijelima, savjetovanje, promociju, medijaciju i druge usluge. Vjerujem da će široko područje suradnje koje smo utvrdili u Sporazumu privući mlade ljude da svoje poslovne ideje u budućnosti ostvare kroz poslovanje u obrtu -   naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

-Vjerujemo kako će suradnja s Hrvatskom obrtničkom komorom doprinijeti razvitku i podizanju kvalitete cjeloživotnog obrazovanja za poduzetništvo, razvitku poduzetničkih potencijala članica Komore posebice obrtnika i njihovih zaposlenika. Pored toga, kroz novi online studij članovi HOK-a i njihovi zaposlenici imaju mogućnost unaprijediti razinu svojih znanja na stručnom i specijalističkom studiju te time otvoriti daljnju perspektivu razvoja obrtništva i osvajanja novih tržišta - istaknuo je ravnatelj Obrazovne grupe Zrinski Vitomir Tafra.

DSCF2227 – kopija

Obrazovanje ima nezamjenjivu ulogu u odgovoru na brojne izazove: ubrzanog uvođenja novih tehnologija, novih procesa, potrebe novih kompetencija, razvoja ljudskih potencijala radi postizanja gospodarskog rasta, zapošljavanja  i ostvarivanja socijalnih ciljeva. Stoga, cjeloživotno učenje mora biti povezano s potrebama pojedinaca, tržišta rada, svih razina obrazovanja i društva u cjelini.

Sporazumom su utvrđena područja zajedničkog djelovanja: partnerstvo u pripremi i provedbi razvojno-istraživačkih, tehnoloških, obrazovnih i drugih stručnih projekata; priprema i provedba zajedničkih projekata za EU fondove;  kreiranje i unaprjeđivanje formalnih, neformalnih i informalnih oblika cjeloživotnog obrazovanja za poduzetništvo i zajedničko sudjelovanje u osposobljavanju obrtnika početnika u cilju pokretanja i vođenja obrta i drugih vrsta poduzeća.

Suradnja će se odvijati i na organizaciji savjetovanja o propisima koji reguliraju područja rada obrta, izvođenju specijalističkih tečajeva, seminara, radionica, okruglih stolova i konferencija, konzultantskim aktivnostima radi razvoja i unaprjeđenja poduzetništva i obrtništva; zajedničkim nastupima u promociji, prezentaciji i izdavanju publikacija,  promociji studentskih zadruga i drugim područjima.

banner_851px_

Navedene zajedničke aktivnosti Hrvatska obrtnička komora i Obrazovna grupa Zrinski ostvarivat će  kroz suradnju s obrtnicima u regiji i u okviru EU, kroz povezivanje s inozemnim partnerima na zajedničkim programima i projektima razvoja, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, jedinicama lokalne i regionalne samouprave, učeničkim zadrugama, socijalnim poduzećima, udrugama civilnog društva, itd.