HOK osuđuje nasilje i poziva institucije da omoguće ravnopravan status svih sudionika na tržištu putničkog prijevoza

srijeda, 02.08.2017. 17:24

ZAGREB - Hrvatska obrtnička komora ne podržava ulične reakcije koje otežavaju svakodnevno kretanje građana, ali će se nastaviti zalagati za neselektivnu i dosljednu provedbu važećih Zakona Republike Hrvatske.

Hrvatska obrtnička komora (HOK), potaknuta nastavkom sukoba između taksi prijevoznika i vozača Ubera, još jednom želi naglasiti da bez iznimke osuđuje svako nasilje, ali ponajprije izražava nezadovoljstvo nedjelovanjem nadležnih institucija koje su ovakvu situaciju mogle spriječiti provedbom zakona na terenu. 

Taksi prijevoznici već dulje vrijeme upozoravaju na probleme uzrokovane radom konkurencije izvan i suprotno zakonima, a Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture tek je nakon višemjesečnih molbi i argumentiranih zahtjeva taksi prijevoznika i strukovnih udruženja počelo koristiti pravne alate koji su im na raspolaganju. Taksi prijevoznici na terenu bilježe značajne financijske štete, gubeći promet u jeku turističke sezone zbog nelegalne konkurencije.
Nadležne institucije reakcije su odgodile za jesen. U međuvremenu, zbog neprovođenja važećeg zakona, ne treba čuditi bude li na terenu još tenzija. HOK nipošto ne podržava postupke koji izazivaju probleme u svakodnevnom funkcioniranju i kretanju građana i turista u raznim dijelovima zemlje, ali će nastaviti činiti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi zaštitio egzistenciju svojih članova, taksi prijevoznika. Kao što je više puta naglašeno, taksi prijevoznici ne osporavaju pravo na postojanje konkurencije, već zahtijevaju da svi na tržištu poštuju iste zakone. Od države očekujemo da dosljedno i neselektivno provodi vlastite zakone.
Hrvatska obrtnička komora stoga poziva nadležne institucije da učine sve što je u njihovoj moći kako bi barem aktivnim radom inspekcije sanirali dio štete koja je do sada nanesena našim članovima, taksi prijevoznicima. Time se i konkurenciji pruža prilika da pokažu dosljednost i poštovanje prema državi u kojoj posluju i građanima koji u njoj žive, rade i podmiruju sve svoje zakonske obveze. Prisustvo inspekcije i kontrola pružatelja usluge prijevoza doprinijet će značajnom smanjenju ilegalnih oblika prijevoza, čime će automatski narasti obujam posla za legalne i licencirane taksi prijevoznike, te u konačnici većim priljevom sredstava u državnu blagajnu. Neprovođenjem vlastitih zakona, država nanosi financijsku štetu sama sebi i ugrožava egzistenciju stotinama obrtnika prijevoznika koji posluju legalno.