8. susret prijevoznika 10. i 11. ožujka u Vinkovcima

ponedjeljak, 07.03.2016. 11:54

Osmi susret prijevoznika u organizaciji Hrvatske obrtničke komore - Ceha prijevoznika, održat će se 10. i 11. ožujka 2016. godine u Vinkovcima (Hotel Kunjevci).

 Na ovogodišnjem susretu prijevoznika, kroz izlaganja i raspravu razmotrit će se aktualne teme vezane uz obavljanje prijevozničke djelatnosti:

• Zakon o obvezi isplate minimalne plaće u Njemačkoj
• Obavljanje kabotaže u zemljama članicama EU
• Cijene cestarina, uvođenje vinjeta za teretni i putnički cestovni prijevoz
• Utjecaj pretovara vozila na sigurnost i cestovnu infrastrukturu
• Prijevoz za osobne potrebe i komercijalni prijevoz za vlastite potrebe
• Profesionalna oboljenja kod vozača i mogućnosti stjecanja invalidske mirovine.

U uvodnom dijelu susreta predsjednik Ceha prijevoznika HOK-a Emilio Bajlo te predsjednici sekcija brodara, putnika u cestovnom prometu i taksi prijevoza Valter Grubica, Melita Abičić i Milenko Begić dat će osvrt na aktualno stanje u prijevozničkoj djelatnosti.

Kroz panel raspravu, na kojoj će sudjelovati vodstvo Ceha prijevoznika i predstavnici ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture, unutarnjih poslova, Porezne uprave i Carinske uprave, planiramo se osvrnuti na teme i problematiku koja je od posebnog značaja za prijevoznike, a za koju se još uvijek traže adekvatna rješenja.

To su: mogućnosti ukidanja obveze homologacije vozila i periodičnih tehničkih pregleda;
uređivanje materijalno pravnih pitanja odgovornosti cestovnih prijevoznika i odgovornosti prijevoznika kod pretovara vozila; objedinjavanje zakonske regulative kojom se uređuje cestovni prijevoz; pitanje osiguranja od nastale štete u međunarodnom prijevozu - ratifikacija ''druge'' CMR konvencije; UBER taksi prijevoz; naplata PDV-a stranim prijevoznicima koji prometuju u i kroz RH; konkurentnost hrvatskih cestovnih prijevoznika u odnosu na zemlje u okruženju
Domaćin 8. susreta prijevoznika je Obrtnička komora Vukovarsko-srijemske županije, a pokrovitelj Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture. Sponzori su POU AMC Nova Gradiška, Tahograf d.o.o. i Vulkal d.o.o.

Organizacijski odbor susreta čine:
- Darko Knežević, potpredsjednik HOK-a, predsjednik Organizacijskog odbora
- Tomislav Tomičić, predsjednik POK-a Vukovarsko - srijemske županije
- Emilijo Bajlo, potpredsjednik Ceha prijevoznika HOK-a
- Zdravko Bubnić, član Ceha prijevoznika HOK-a
- Ante Šuker, član Ceha prijevoznika HOK-a