270.575 potpisa potpore građana zahtjevima ugostitelja

petak, 31.07.2009. 11:29

U cilju dobivanja javne potpore za zahtjeve za izmjenu Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda, Hrvatska obrtnička komora je, temeljem inicijative Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika i odluke Upravnog odbora, od polovice do kraja lipnja organizirala potpisivanje peticije "Pravo na izbor“ u cijeloj Hrvatskoj. Do 15. srpnja prikupljeno je čak 270.575 potpisa građana!

Potpisi su se prikupljali u svim gradovima i većim naseljima u RH, u suradnji sa županijskim obrtničkim komorama i udruženjima obrtnika i obrtnicima ugostiteljima. Najveći odaziv građana svakako je bio 17. lipnja, kada je organizirano javno potpisivanje peticije na glavnim gradskim trgovima i drugim prometnim mjestima.

„Izvještaj o rezultatima peticije pokazuje da imamo veliku podršku građana. Naši razgovori s resornim Ministarstvom zdravstva i dalje traju i vjerujemo da smo na najboljem putu da nađemo najbolje rješenje, kako za ugostitelje, tako i za zaštitu nepušača.“, rekao je predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Zlatko Puntijar. Puntijar je dodao kako bi problem velikog broja ugostitelja, prema svim naznakama, trebao uskoro biti riješen, uvažavajući sve aktualne probleme s kojima se trenutačno bori Vlada RH.

Hrvatska obrtnička komora i Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a upozoravali su na nedorečenost Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda (NN 125/08) te moguće posljedice primjene zakona na rad ugostiteljskih objektaa, u vidu smanjenja prometa, a samim time i njihovu likvidnost. Predviđanja su se pokazala točnima. Među 16.000 naših članova, ugostitelja obrtnika, evidentan je značajan pad prometa, posebice onim ugostiteljima koji nemaju mogućnost korištenja terasa, malim ugostiteljima koji nemaju mogućnosti tj, prostora za uvođenje posebnih prostorija za pušenja. Pojedini vlasnici objekata koji nemaju mogućnosti najma terase, već su otpustili dio zaposlenika, dok najveći dio ugostitelja približavanjem jeseni i kišnog vremena predviđa značajnija otpuštanja radnika i zatvaranja lokala.

Kao osnovnu mjeru ili aktivnost u cilju smanjenja konzumenta duhanskih proizvoda, smatramo potrebnim poboljšati edukaciju i podići svijest građana o štetnosti pušenja, kroz razne marketinške aktivnosti, edukativne seminare i materijale, razna stručna predavanja i na taj način postići željeni cilj. Ovako „nametnutim“ restriktivnim mjerama kroz zabranu pušenja u ugostiteljskim objektima dotiču se i neka ustavna prava gospodarstvenika, ali i gostiju, koji moraju imati mogućnost birati da li žele imati ili biti u ugostiteljskom objektu u kojem je dopušteno, odnosno zabranjeno pušenje.

Zahtjevi ugostitelja ostaju nepromijenjeni

• Ugostiteljski objekti do maksimalne površine od 50 m² mogu sami izabrati žele li biti pušački ili nepušački objekti.
• U ugostiteljskim objektima iznad 50 m2, predloženo je da se do 30 % od ukupne površine može fizički odvojiti i osposobiti za pušače te da je u tim prostorima dozvoljena konzumacija.
• Minimalno tehničke uvjete za prostorije za pušenje, potrebno je definirati posebnim propisima u vidu Pravilnika, a ne Zakona.
• Pri kažnjavanju vlasnika ugostiteljskog objekta, uzela bi se u obzir pismena evidencija kada je i na koji način gost, koji je počinio prekršaj, tj. pušio u prostoru u kojem je pušenje zabranjeno, upozoren da čini prekršaj. Inspekcija bi prilikom uvida to trebala uzeti u obzir i u tom slučaju ne bi kažnjavala vlasnika.
• Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika nastavit će pregovore i stalne kontakte s predlagateljem zakona, resornim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi i Vladom RH u vezi prilagodbe Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zaključcima Ceha.

Kako je u zemljama EU

Od ukupno 27 zemalja članice EU, samo dvije zemlje - Irska i Velika Britanija - imaju „rigorozni“ pristup prema pušačima u vidu potpune zabrane na radnim mjestima, uredima, u ugostiteljstvu, javnom prijevozu i sl. Zemlje poput Italije, Malte, Švedske, Latvije, Finske, Slovenije, Francuske i Nizozemske također su zabranile pušenje u javnom prijevozu, zdravstvu, dok poslodavci na radnim mjestima imaju mogućnost uvođenja posebnih prostorija za pušaće. Isto tako, jedan dio navedenih zemalja omogućuje odvajanje posebnog dijela za pušaće u ugostiteljskim objektima.
U ostalim zemljama EU: Austrija, Belgija, Bugarska, Cipar, Češka, Njemačka, Danska, Estonija, Grčka, Španjolska, Mađarska, Litva, Luksemburg, Poljska, Portugal, Rumunjska i Slovačka također je zabranjeno pušenje u velikom broju javnih mjesta, zdravstvu, javnom prijevozu i sl., međutim, veliki broj zemalja omogućuje manjim ugostiteljskom objektima, a vezano uz njihovu površinu, da sami odrede žele li biti pušački ili nepušački, mogućnost odvajanja posebnih prostora za pušače i slično, odnosno liberalniji pristup prema pušačima.