Zagrebačka banka pokreće projekt MOJ ZABA START

četvrtak, 16.05.2013. 14:51

Zagrebačka banka predstavila je novi pristup u doniranju koji će obilježiti 2013. godinu. Kroz projekt naziva MOJ ZABA START banka će dodijeliti najboljim poduzetničkim idejama ukupno 1,2 milijuna kuna poticaja u četiri natječaja.  

Projekt MOJ ZABA START predstavila je u Centru Kaptol u Zagrebu članica Uprave Zagrebačke banke Daniela Roguljić Novak koja je istaknula: „Hrvatska ulazi u petu godinu recesije i potrebno je pronaći načine za poticanje realizacije projekata koji mogu doprinijeti stabiliziranju i jačanju hrvatskog gospodarstva. Sektor malog poduzetništva i obrtništva može kreirati nove konkurentne, inovativne, pametne i uspješne proizvode i usluge umrežavanjem s drugim sektorima. Zagrebačka banka je tu da ih podrži u tim namjerama kroz MOJ ZABA START i njegove natječaje kako financijskim poticajima tako i davanjem svog osnovnog znanja, odnosno stavljanjem na raspolaganje svojih bankara koji će sudionike natječaja educirati kako pripremiti i napisati poslovni plan.“.

Projektom MOJ ZABA START namjera je nagraditi najinovativnije i tržišno utemeljene poduzetničke projekte iz područja društvenog poduzetništva, inovativnih koncepata, obrtništva i zelenog poduzetništva. Sudionicima koji uđu u finalni izbor dodatno će pružiti edukaciju kroz radionice vezane uz jačanje kapaciteta organizacija, poslovno planiranje i pisanje poslovnih planova.

Natječaji projekta MOJ ZABA START su sljedeći:

  1. MOJ MOTIV 2.0 – realizira se u partnerstvu s Hrvatskom obrtničkom komorom te ima za cilj podržati proizvode koji na suvremen i tržišno atraktivan način komuniciraju vrijednosti hrvatskog tradicijskog obrtništva i kulture. Natječaj je prvi put pokrenut 2012. i zbog izvrsnih rezultata u travnju ove godine raspisan je novi natječaj, a prijave se primaju do rujna 2013. Suradnju u ovom projektu koji se prošle godine pokazao vrlo uspješnim prezentirao je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec,  istaknuvši razvijanje strateškog pratnerstva sa Zagrebačkom bankom u programu Obrtnik&partner. Više o projektu Moj motiv 2. na linku http://www.hok.hr/press/objave_za_medije/otvoren_natjecaj_hok_a_i_zabe_moj_motiv_2_0

 

  1. MOJA ZAJEDNICA – potpora projektima vezanim uz društveno poduzetništvo kako bi se ojačali kapaciteti ovih poduzeća i udruga. Društveno poduzeće je poslovna djelatnost osnovana za rješavanje kritičnih društvenih problema na financijski održiv način, odnosno riječ je o konceptu koji integrira stvaranje ekonomske i socijalne vrijednosti. Natječaj će se realizirati uz partnerstvo s UniCredit Foundation-om i NESsT-om (organizacija za razvoj i potporu društvenim poduzećima), a bit će raspisan 24. svibnja 2013.

 

  1. MOJA ZELENA ZONA – Zagrebačka banka prva je na hrvatskom tržištu u ponudu uvrstila 'zelene' kredite te je u javnosti prepoznata kao Green Superbrand. Ovim natječajem pružit će se potpora inovativnim i održivim projektima korištenja zelenih tehnologija i energetske efikasnosti. Partner natječaja je REGEA (Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske), a natječaj će se raspisati 5. lipnja 2013.

 

  1. MOJA PRILIKA – potpora inovativnim poduzetničkim idejama i konceptima s cilj promocije i unapređivanja poduzetničke kulture te samozapošljavanja i zapošljavanja pogotovo mladih. Partneri natječaja su ZŠEM, BICRO, HAMAG Invest, FER i Udruga inovatora Hrvatske,  a natječaj će se raspisati 12. lipnja 2013.

 

zaba_04

Uz podršku renomiranih partnera Zagrebačka banka projektom MOJ ZABA START radi iskorak u društveno odgovornom poslovanju povezivanjem raznih grana gospodarstva te pružanjem stručne i financijske pomoći u realizaciji najboljih poduzetničkih projekata zaprimljenih na natječaje.

 

Više informacija može se pronaći na www.zaba.hr  u rubrici Društvena odgovornost.

 

Nova web mikrostranica ZELENA ZONA

 

S radom je krenula web mikrostranica Zelena zona (www.zelenazona.hr) koja promovira 'zelene' tehnologije, aktivnosti i energetski učinkovito ponašanje, a pokretač je Zagrebačka banka. Zelena zona mjesto je na kojem građani mogu naći potrebne informacije i educirati se o mogućnostima ostvarivanja ušteda uz donošenje osobnih, životnih i poslovnih odluka u skladu s očuvanjem okoliša, zdravim osobnim razvojem i afirmativnim društvenim djelovanjem. Također, tu su i informacije o zelenim aktivnostima Banke, proizvodima, uslugama i aktivnostima partnera Banke te o mogućnostima financiranja zelenih i energetskih projekata kreditima Banke kao i primjeri dobre prakse iz Europe i svijeta.

 

Na konferenciji za medije u Centru Kaptol predstavljena je mikrostranica Zelena zona, a Mirela Budojević, direktorica Upravljanja partnerima i Razvoja i upravljanja stambenim i ostalim dugoročnim financiranjem u Zagrebačkoj banci, ovom prilikom je izjavila: “Kod građana i poslovnih subjekata je primjetan sve veći interes za ‘zelene’ teme koje im pomažu poboljšati kvalitetu stanovanja, živjeti zdravije, utjecati na očuvanje okoliša, a građani su također sve svjesniji činjenice da danas u svijetu iz raznih razloga može doći do poremećaja u opskrbi energentima ili do velikog skoka cijena. U 2012. u Zagrebačkoj banci bilježimo rast zelenih stambenih kredita za 180 posto. Iz tog razloga odlučili smo napraviti korak dalje i na jednom mjestu ponuditi sve informacije vezane uz ‘zeleno’ življenje, od savjeta za ekološko djelovanje do predstavljanja  partnera i ponude Banke.”.

 

Lansiranje Zelene zone bit će obilježeno i prigodnim natječajem MOJA ZELENA ZONA kojim će se pružit će se potpora održivim projektima korištenja zelenih tehnologija i energetske efikasnosti. Natječaj će se raspisati 5. lipnja 2013.