Veliko zanimanje za poslovanje na austrijskom tržištu

četvrtak, 17.05.2018. 9:38

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u suradnji s Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom, organizirala je 15. svibnja u Zagrebu treći seminar na temu uvjeta poslovanja u Austriji u okviru kojeg su se sudionici upoznali s najvažnijim propisima koje moraju zadovoljiti poslujući na austrijskom tržištu. 

Organizacija seminara rezultat je osluškivanja potreba i interesa velikog broja obrtnika, kao i trgovačkih društava za poslovanje na tržištu Austrije.

Brojnim sudionicima na početku seminara obratila se voditeljica Odjela za gospodarstvo i savjetovanje Hrvatske obrtničke komore Sanja Želinski Matunec, koja je istaknula zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom s Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom čiji je rezultat organizacija ovih vrijednih edukacija u okviru kojih članovi HOK-a mogu do željenih informacija i savjeta doći neposredno, iz prve ruke stručnjaka koji se uvjetima poslovanja svakodnevno bave. 

IMG_1607

Sudionicima se obratio i Franz Rogi, glavni tajnik Hrvatsko-austrijske trgovinske komore (HATK) iz Graza, predstavivši djelatnost HATK i posebno istaknuvši da su članovima na raspolaganju za informacije i savjete kako za poslovanje na tržištu Austrije tako i na tržištu Hrvatske te da organiziraju zajednička događanja, poslovne susrete i da nastoje omogućiti članovima iz obiju država međusobno poslovno povezivanje. Istaknuo je i ovakve seminare kao dio aktivnosti kojima se nastoji uspostaviti međusobna suradnja komora i njihovih članova.

Program seminara obuhvatio je tri prezentacije. Prva prezentacija odnosila se na osnovne uvjete poslovanja u Austriji (značaju izvoznih poslova i specifičnosti izvoza u Austriju; strategiji ulaska na austrijsko tržište; osnivanju obrta i trgovačkih društava; iskustva stranih investitora u Austriji), dok je u drugom izlaganju bilo riječi o razvoju gospodarskih odnosa Republike Hrvatske i Austrije (bilateralni i gospodarski odnosi), posebice o investicijama iz Austrije u Hrvatsku koje se odnose na različita područja: industriju, građevinarstvo, turizam te medije i komunikacije kao i bankarstvo

Ulaganja iz Austrije među najvećim su ulaganjima u Hrvatskoj, a posjeti turista iz Austrije treći su po brojnosti. Tržište je otvoreno u oba smjera, pri čemu je uvoz iz Austrije u Hrvatsku nekoliko puta veći od našeg izvoza u tu zemlju. Kako postaviti kvalitetne temelje koji će doprinijeti boljim rezultatima za hrvatsku stranu u budućnosti, sudionicima su kroz svoja stručna predavanja prezentirali  mag. Breznik iz savjetničke tvrtke Exportsupport iz Klagenfurta te  Slavko Begić glavni opunomoćenik HATK-a, a prije toga dugogodišnji hrvatski diplomat u Njemačkoj i Austriji. Treće predavanje obuhvatilo je detaljnije informacije vezane za pružanje usluga u Austriji (opće uvjete prekograničnog pružanja usluga u Austriji; radne dozvole s osvrtom na tranzicijski period za hrvatske poduzetnike i radnike u Austriji (2+3+2); posjedovanje odgovarajuće potvrde o izobrazbi u Austriji;  obveze prijave i ishođenje VAT identifikacijskog broja u Austriji;  kontrole i kazne). 

IMG_1632

Cilj seminara bio je upoznati i pripremiti hrvatske obrtnike i poduzetnike na izazove koji ih očekuju prilikom plasiranja proizvoda ili usluga na tržište izvan granica Republike Hrvatske, odnosno na područje Austrije. Koji uvjeti pružanja usluga vrijede na jedinstvenom EU tržištu, kako pronaći nove poslovne partnere i kupce te koje su specifičnosti poslovanja na austrijskom tržištu, samo su neka od pitanja na koja su sudionici seminara dobili odgovore.

Brojna pitanja koja su nakon predavanja uputili sudionici, posebno ona vezana uz pravnu pozadinu postupka prijave rada i obavljanja djelatnosti u Austriji, najbolji su dokaz zanimljivosti tema koje su predavači obradili u svojim prezentacijama.