U HOK-u educirani prvi lokalni treneri u europskom projektu“ Spremni za prava potrošača“

četvrtak, 03.05.2018. 10:59

U Hrvatskoj obrtničkoj komori održan je 26. i 27. travnja prvi nacionalni trening u sklopu europskog projekta Consumer Law Ready, koji se provodi jedinstveno u svim državama članicama EU uz potporu Europskog parlamenta i Europske komisije. 

Trening je održala Suzana Kolesar, glavna nacionalna trenerica za Hrvatsku. Glavni dionici projekta su BEUC, UEAPME i Eurochambers, a cilj projekta je stvaranje baze vodećih nacionalnih i lokalnih trenera širom EU koji će biti osposobljeni za savjetovanje i daljnju edukaciju malih i srednjih poduzetnika iz prava potrošača na jedinstvenom europskom digitalnom tržištu.

Na treningu je uspješno educirano 12 lokalnih trenera među kojima su bili stručnjaci iz područnih obrtničkih komora Međimurske, Zadarske, Istarske, Sisačko-moslavačke i Koprivničko-križevačke županije, Hrvatske gospodarske komore (Županijske komore Varaždin i Osijek), Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača „POTROŠAČ“ i Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Trening je obuhvatio pet ključnih područja zaštite potrošača kroz pet edukativnih modula:

1. Marketing i zahtjevi za predugovorno informiranje

2. Pravo na povrat robe kod  ugovora sklopljenih na daljinu ili izvan poslovnih prostorija

3. Prava potrošača i garancije kod robe s greškom

4. Nepoštena trgovačka praksa i nepoštene ugovorne odredbe

5. Alternativno  (ARPS) i online (ORS) rješavanje sporova

Trening 4

Polaznici su uz novostečena znanja imali priliku razmijeniti i svoja bogata praktična iskustva, a u svojim evaluacijama ocijenili su trening interesantnim i kvalitetnim. Zbog iznimne opsežnosti modula i ograničenog vremena koje MSP-ovi uobičajeno mogu odvojiti za svoju edukaciju, intenzivno se raspravljalo i o najboljem načinu organiziranja treninga za njih.

Zaključeno je kako bi materijale bilo neophodno sažeti i prezentirati u obliku kontrolnih lista, što bi omogućilo prenošenje znanja malim poduzetnicima u više razina, od osnovnog do naprednog treninga.

Svi polaznici stekli su jedinstveni Europski certifikat lokalnog trenera u programu Consumer Law Ready, čime će postati dijelom velike mreže od preko 500 europskih trenera za savjetovanje i edukaciju malih i srednjih poduzetnika iz prava potrošača širom Europske unije.

Sljedeći trening održat će se 21. i 22.svibnja 2018. u Zagrebu, a za više informacija možete se obratiti na telefone 01 4806 617 i 01 4806 693.