HOK i Visoko učilište Effectus potpisali Sporazum o suradnji

ponedjeljak, 14.07.2014. 14:07

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore (HOK) Dragutin Ranogajec i dekan Visokog učilišta Effectus  - Visoke škole za financije i pravo, dr.sc. Robert Kopal, potpisali su danas Sporazum o poslovnoj suradnji kojim se utvrđuju okvirna područja i načini akademske i poslovne suradnje.

Predsjednik Ranogajec istaknuo je kako se ovim Sporazumom treba omogućiti dvosmjerna komunikacija dviju institucija.

„HOK ima višegodišnje iskustvo u strukovnom srednješkolskom obrazovanju i svjestan je važnosti povezivanja realnog sektora i obrazovanja. Samo spoj prakse i znanja može doprinijeti izlasku iz krize, povećanju konkurentnosti i povlačenju sredstava iz EU. Stoga ćemo rado prihvatiti studente Effectusa na praksu i prenosit im znanje.“, kazao je Ranogajec.

DSCF8618

Dekan Kopal naglasio je kako se Sporazumom otvara više područja suradnje, prije svega veća strukovna involviranost, odnosno ukjlučenost studenata u tržište rada, kao i suradnja na EU projektima.

„Stručna praksa za studente je vrlo bitna i HOK nam je u tome strateški partner. Praktična nastava trebala bi biti omogućena u HOK-u, a isto tako i  kod obrtnika. Cilj je i da studenti koji završe studijski program financije i pravo što prije nađu posao.“, rekao je Kopal.  

HOK i Effectus  razvijat će međusobnu suradnju u tri područja:

a)    aktivnosti studenata (izvođenje obavezne stručne prakse; izvođenje praktične nastave i istraživanja za potrebe nastave (izrade seminarskih, završnih i diplomskih radova, izrade studija slučaja, anketiranja, intervjuiranja i dr.) tijekom akademske godine; u slučaju da postoje raspisani natječaji prema kriterijima i potrebama HOK-a ili članova HOK-a za privremene i povremene poslove i zadatke te zapošljavanje na određeno ili neodređeno radno vrijeme, HOK će o takvim natječajima obavijestiti EFFECTUS)

b)    studijski programi (međusobna suradnja u pravcu unapređenja kvalitete postojećih i razvoja novih studijskih programa EFFECTUS’a prilagođenih poslovnom okruženju i potrebama razvoja struke i tržišta rada; moguće je pokretati i izvoditi suradničke obrazovne programe; omogućiti sudjelovanje stručnih zaposlenika HOK-a u izvođenju studijskih programa i prijenos iskustava i znanja iz prakse u nastavi na EFFECTUS-u preko individualnih mentorstava za vrijeme studentske prakse ili preko izvođenja predavanja)

c)       ostala suradnja od zajedničkog interesa (HOK i Effectus nastojat će dogovorno i suradnički planirati i provoditi promotivne aktivnosti - informirati javnost o zajedničkim i pojedinačnim aktivnostima vezanim uz provođenje ovog Sporazuma; zajednički nastupati na sajmovima, izložbama, skupovima i drugim javnim događanjima koji promiču suradnju gospodarstva i obrazovanja)