Održane konstituirajuće sjednice Ceha prijevoznika i Sekcije taksi prijevoznika HOK-a

petak, 21.12.2018. 14:21

Nakon izbora provedenih u studenom, sastali su se novi sazivi Ceha prijevoznika HOK-a i Sekcije taksi prijevoznika HOK-a.

Konstituirajuća sjednica Ceha prijevoznika HOK-a održana je 20. prosinca. Novo vodstvo Ceha obavješteno je o dosadašnjem radu Ceha, ali i Koordinacije udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika sastavljenoj od Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika. Pritom, naglašena je činjenica da ovogodišnjim mandatom Koordinacije predsjedava HOK.

U osvrtu na aktualne teme poseban je naglasak stavljen na odnos s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pri čemu su spomenute dogovorene izmjene spornih provedbenih propisa koje se još uvijek nisu dogodile. Poseban je naglasak stavljen na Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona.  HOK je u sklopu javnog savjetovanja dostavio svoje protivljenje jednostranom donošenju propisa,  jer će se predviđenim zabranama drastično poskupiti prijevoz. Međutim, do sada nisu objavljeni rezultati savjetovanja kao i revidirani tekst Pravilnika.

S obzirom na najavljene izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nužno je ponovno inzistirati na podijeljenoj odgovornosti za pretovar, a glavni argument treba biti upravo sigurnosti prometa, a tek onda cijena prijevoza.

Članovi ceha pozdravili su donošenje Pravilnika o ostvarivanju prava na povrat dijela plaćene trošarine na dizelsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe i putnika tiče čime će se nakon dugogodišnjih napora međunarodna konkurentnost prijevoznika ipak poboljšati.

IMG_6125

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore 19. prosinca održana je konstituirajuća sjednica Sekcije taksi prijevoznika HOK-a u mandatu 2018. – 2022.  U samom uvodu sjednice, novi predsjednik Sekcije, Jakov Čerina osvrnuo se na naslijeđe s kojim ulazi u novi mandat, a koje se odnosi na Zakon o prijevozu u cestovnom prometu koji je ove godine stupio na snagu i koji je najznačajnije promjene donio upravo u segmentu autotaksi prijevoza.

Premda se svi članovi kao i većina obrtnika koja obavlja taksi prijevoz slažu da će rješenja iz postojećeg zakona imati dalekosežne negativne posljedice na ovaj sektor kao i na cjelokupan gradski promet, nužno je da se u narednom mandatu sekcija fokusira na otklanjanje onih problema koji trenutačno najviše opterećuju svakodnevno poslovanje.

Prvenstveno se to odnosi na sve prisutniju nelojalnu konkurenciju nelegalnih taksi prijevoznika koji bez registrirane djelatnosti, bez zapošljavanja djelatnika, ''na crno'' obavljaju prijevoz putnika osobnim vozilima. Nužno je stvoriti pritisak na nadležne institucije da se oni koji ilegalno prevoze putnike adekvatno prekršajno gone, a tu se najviše očekuje od uspostavljanja Državnog inspektorata.

Zaključno, Sekcija taksi prijevoznika nastavit će upozoravati Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o problemima primjene Zakona na terenu kako bi se stvorili uvjeti za što skorije pristupanje izradi izmjena i dopuna Zakona u segmentu pogrešnih rješenja za ovaj sektor.