Održana 10. sjednica Ceha prijevoznika HOK-a

petak, 13.10.2017. 13:08

Ceh prijevoznika HOK-a, jučer je održao 10. sjednicu u prostorijama Hrvatske obrtničke komore. Upravo zbog nezadovoljstva statusom ovog sektora ispred institucija, na sjednici je još jednom istaknuta važnost udruživanja Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore i Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika u Koordinaciju cestovnih prijevoznika, koja je udružila sektor i stvorila snažno pregovaračko tijelo.

Ipak je rečeno da veći dio problematike, koju Ceh prijevoznika HOK-a već duži niz godina iznosi pred institucije izvršne vlasti nije riješen. Pomaci postoje (ukidanje preventivnih tehničkih pregleda za nova vozila) no treba inzistirati da se i oni provedu do kraja (snižavanje cijene tehničkog pregleda). Poznati su problemi prijevoznika: manja konkurentnost domaćih cestovnih prijevoznika u odnosu na cestovne prijevoznike iz susjednih zemalja, naplata HRT pretplate za svaki radio uređaj u vozilu, nemogućnost povrata trošarina iz goriva, odgovornost kod pretovara itd.

IMG_9531

Komorski ured HOK-a predstavio je Cehu sažetak legislativnog prijedloga EU komisije ''EUROPE ON THE MOVE'' u kojem su sadržane buduće inicijative za uređenje ovog sektora te prijedlozi rješenja onih problema, koji su prepreka prijevoznicima u obavljanju međunarodnog transporta. Glavni su ciljevi inicijative: unaprjeđenje socijalnog okvira za radnike u sektoru prijevoza, boljim definiranjem pravila na EU razini (jedinstvena pravila o minimalnoj plaći, obveznim odmorima i sl.) i poboljšanje uvjeta rada prijevoznicima smanjenjem papirologije, jedinstvenim pravilima i jednostavnijim poslovanjem. Inicijativa nudi bolja rješenja od dosadašnjih u područjima: kabotaže, izaslanja radnika, pravilima o obveznom odmoru vozača itd. Više o samoj inicijativi dostupno je putem poveznice: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-17-1445_en.htm.

Raspravljalo se i o sljedećem 10. Susretu prijevoznika. Domaćin bi bila Obrtnička komora Primorsko-goranske županije, a skup bi se održao u Crikvenici. U pripremi tema i izboru predavača nužna je suradnja s Prometnim i Pravnim fakultetom.