Održan panel o održivom razvoju s kandidatima za Europski parlament

srijeda, 15.05.2019. 10:05

U ponedjeljak, 13. svibnja, u prostorijama Hrvatske obrtničke komore održana je panel rasprava o provedbi Globalnih ciljeva održivog razvoja u Europskoj uniji. Događaj su organizirali hrvatski članovi Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, a povod održavanja su skorašnji izbori za Europski parlament.

EGSO kao jedinstveno savjetodavno tijelo institucija EU-a, koje predstavlja organizirano civilno društvo na svim područjima građanskog, gospodarskog i društvenog života, bavi se i promišlja o budućnosti Europe. Stoga su njegovi hrvatski članovi odlučili pozvati kandidate političkih stranaka kako bi čuli njihove stavove i promišljanja o 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja UN-a. Prisutni su bili Dalija Orešković - Start, Mirela Holy - SDP, Nenad Matić - Zelena lista, Hrvoje Štefan - Radnička fronta te Marijana Petir kao nezavisna i Sandra Benčić ispred platforme Možemo, Nove ljevice i Oraha .

Kandidati su ponajviše govorili o prelasku na niskougljično i kružno gospodarstvo s učinkovitim korištenjem resursa, poticanju inovacije i modernizacije u infrastrukturi te socijalno uključivom društvu i gospodarstvu.

Također, imali smo prilike slušati i o načinima uključivanja tih ciljeva u europske javne politike te njihovog provođenja, što bi uvelike utjecalo na gospodarstvo, društvo i okoliš u cjelini.