Konstituirajuća sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte

ponedjeljak, 04.02.2019. 14:59

Prva sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte održana je 30. siječnja u prostorijama HOK-a.

U uvodnom dijelu nove članove  pozdravio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te im zaželio uspješan rad u predstojećem mandatu.

Sjednica je započela formalnim upoznavanjem članova Odbora s temeljnim zakonima, pravilnicima, načinu rada odbora HOK-a i ostalim tehničkim uputstvima važnim za daljnje funkcioniranje Odbora.

Članovi su raspravljali o Uvjerenjima i Znakovima tradicijskog i umjetničkog obrta, koje Hrvatska obrtnička komora u skladu s Pravilnikom o tradicijskim i umjetničkim proizvodima/uslugama dodjeljuje autohtonim hrvatskim obrtima kako bi im pomogla u očuvanju i prepoznatljivosti tradicijskog odnosno umjetničkog obilježja. Izvršen je pregled već dodijeljenih Znakova i Uvjerenja, a razgovaralo se i o otvorenim zahtjevima. Članovi Odbora dobili su uvid u proces pregleda radionice i procedure koja prethodi dodjeli Znaka i prava na isticanje Uvjerenja. Istaknuto je kako je nužna  skora dopuna i promjena pravilnika za dodjelu Znaka i Uvjerenja za tradicijske i umjetničke obrte.

Dnevnim redom obuhvaćena je i rasprava o izradi monografije tradicijskih i umjetničkih obrta u RH te je dogovoreno da se krene u pripremnu fazu koja u prvom koraku predviđa izradu koncepta izdanja te prikupljanje materijala.