HOK organizirao Okrugli stol "Važnost ovršne izvansudske nagodbe za poslovanje malih i srednjih poduzetnika"

petak, 08.06.2018. 13:14

U okviru 31. Međunarodne znanstvene konferencije „Pravni izazovi u modernom svijetu“ u Splitu je 7. lipnja 2018. na pravnom fakultetu održan Okrugli stol "Važnost ovršne izvansudske nagodbe za poslovanje malih i srednjih poduzetnika" u organizaciji Hrvatske obrtničke komore.

Raspravu je moderirala predstavnica HOK-a Suzana Kolesar, tajnica Suda časti HOK-a i Centra za mirenje pri HOK-u. Na raspravi su sudjelovali domaći i inozemni stručnjaci iz različitih institucija (Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Županijski sud u Zagrebu, Općinski građanski sud u Zagrebu, Trgovački sud u Splitu, FINA), suci i predsjednici vijeća Suda časti HOK-a, odvjetnici, medijatori i drugi stručnjaci te djelatnici komorskog sustava iz područnih obrtničkih komora i udruženja obrtnika (Dubrovnik, Split, Zadar, Murter, Tisno).

247925803-457075918-190066736

Rasprava je bila vrlo konstruktivna. Sudionici su se složili kako je ova tema izuzetno značajna te bi trebalo uključiti više predstavnika gospodarstvenika u organizaciju idućeg okruglog stola, možda i u sklopu međunarodne konferencije o alternativnom rješavanju sporova koju svake godine organizira HOK.

Donesen je zaključak kako izvansudska nagodba predstavlja koristan pravni institut za rasterećenje malih i srednjih poduzetnika od vođenja dugotrajnih sudskih postupaka.

Budući da su svi sudionici u postupku sklapanja izvansudske nagodbe ravnopravni, takav način rješavanja sporova izgrađuje povjerenje između gospodarskih subjekata.