Pristup europskom tržištu je prilika, a ne prijetnja

utorak, 16.11.2010. 13:46

-Mnoga poduzeća pristup europskom tržištu smatraju prijetnjom, no to je više prilika nego prijetnja. To su dokazala mala i srednja poduzeća iz novih zemalja EU, koja su se suočila s izazovima i pokazala se vrlo uspješnima u korištenju pristupnih fondova, kazao je Richard Masa, voditelj Odjela za provedbu projekata Delegacije EU u RH, na konferenciji o pripremi i korištenju strukturnih fondova, održanoj 16. studenoga u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Strukturnim fondovima financiraju se razvojni projekti koji doprinose smanjivanju razlika između razvijenijih i manje razvijenih dijelova Europske unije, kao i promicanju ukupne konkurentnosti europskog društva i gospodarstva. Putem strukturnih fondova i Kohezijskog fonda Hrvatska će kao članica EU moći koristiti značajna sredstva namijenjena razvoju. Riječ je o 3,5 milijardi eura za 2012. i 2013. godinu.
- Korištenje EU fondova važna je zadaća svake gospodarske institucije, a tako i Hrvatske obrtničke komore. Stoga današnja konferencija ima cilj prenijeti najvažnije informacije o tom procesu, kako bi se obrtnici i mali poduzetnici mogli pripremiti za mogućnosti koje će im se vrlo brzo pružiti - kazao je uvodno Vlado Crkvenac, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore.
Dragutin Ranogajec, predsjednik Odbora za europske integracije HOK-a naglasio je da će, s obzirom na dosadašnja iskustva s korištenjem pretpristupnih fondova, u nadolazećim grant shemama biti ključna pravodobna informiranost obrtnika i adekvatna potpora državnih institucija.
-Priprema i provedba projekata vrlo je ozbiljna i zahtjevna stvar, a sredstva iz strukturnih i kohezijskih fondova moći će se dobiti samo kao refundacija već uloženih sredstava u projekt. Stoga uspjeh ovisi o više institucija, o nositeljima projekata i korisnicima, naglasila je Nataša Mikuš-Žigman iz Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije.
Tomislav Kovačević, predsjednik uprave HAMAG-a kazao je, pak, da je odgovornost na svima, a obrtnicima i poduzetnicima savjetovao da iskoriste svaku priliku za informiranje o fondovima i poboljšanje uvjeta poslovanja svojih tvrtki.

rrr

Koji će biti uvjeti za uključivanje obrtnika u projekte i grant sheme i na koju vrstu bespovratnih sredstava mogu računati, sudionicima konferencije predočili su predstavnici najrelevantnijih institucija koje su zadužene za provedbu i programiranje Nacionalnog strateškog referentnog okvira za strukturne fondove. Na konferenciji su obrađena tri operativna programa, iz kojih će se moći povlačiti sredstva – regionalna konkurentnost, promet i zaštita okoliša. Nakon konferencije održan je okrugli stol, na kojem su sudionici dobili odgovore na to, što su grant sheme, kome se poduzetnici mogu javljati za natječaje, što se očekuje od gospodarskih asocijacija kao što su komore i dr.