Potpredsjednica Grupe poslodavaca EGSO-a Violeta Jelić podnijela amandman za zaštitu mikro i malih proizvođača alkoholnih pića

utorak, 14.03.2017. 13:44

Potpredsjednica Grupe poslodavaca Europskog gospodarsko-socijalnog odbora (EGSO) Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a, podnijela je amandman na Prijedlog uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o definiciji, prezentiranju i označavanju jakih alkoholnih pića, upotrebi naziva jakih alkoholnih pića u prezentiranju i označavanju drugih prehrambenih proizvoda te zaštiti oznaka zemljopisnog podrijetla za jaka alkoholna pića.

Amandmanom se traži da mikro poduzeća i mala poduzeća, koja se bave proizvodnjom jakih alkoholnih pića, poput domaćih rakija, likera i slično, budu izuzeta iz obveze izdavanja popisa sastojaka i informacija o hranjivim vrijednostima na etiketama, jer bi im ta obveza uzrokovala neopravdane troškove.

„Reguliranje obveze obilježavanja proizvoda detaljnije, poput prehrambenih proizvoda, za proizvođače žestokih alkoholnih pića bilo bi primjer prenorminarnosti, što bi stvorilo dodatne administrativne barijere i nepotrebne troškove nerazmjerne u odnosu na korist potrošača. Ono bi samo dovelo do povećanja troškova proizvodnje ili čak prestanka proizvodnje za male i mikro subjekte – smatra Jelić.

Amandman je podnesen na sastanku Stručne skupine za poljoprivredu, ruralni razvoj i zaštitu okoliša EGSO-a, održanom 14. ožujka, na kojem je zaključeno da mikro i mali proizvođači trebaju potporu, posebno kada je riječ o donošenju zakona i propisa kojima se regulira njihovo poslovanje.