Obrtnicima predstavljeni uvjeti i najvažniji propisi za uspješno poslovanje u Austriji

srijeda, 26.04.2017. 9:50

Hrvatska obrtnička komora (HOK), u suradnji s Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom, organizirala je 25. travnja u Zagrebu drugi seminar na temu uvjeta poslovanja u Austriji u okviru kojeg su se sudionici upoznali s najvažnijim propisima koje moraju zadovoljiti poslujući na austrijskom tržištu. 

Organizacija seminara rezultat je osluškivanja potreba i interesa velikog broja obrtnika, kao i trgovačkih društava za poslovanje na tržištu Austrije.

Brojnim sudionicima na početku seminara obratila se glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, koja je istaknula zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom s Hrvatsko-austrijskom trgovinskom komorom čiji je rezultat organizacija ovih vrijednih edukacija u okviru kojih članovi HOK-a mogu do željenih informacija i savjeta doći neposredno, iz prve ruke stručnjaka koji se uvjetima poslovanja svakodnevno bave. 

Sudionicima se obratila i voditeljica Službe za bilateralnu gospodarsku suradnju Ministarstva vanjskih i europskih poslova Emilija Vučinić Margeta, koja je naglasila važnost i ulogu gospodarske diplomacije, kojoj je blisko i stabilno austrijsko tržište u trajnom fokusu.

Predsjednik Udruge srednjih i malih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca Ivan Bračić pozdravio je organizaciju ovakvog seminara i istaknuo da su suradnja i edukacija ključne u rješavanju najvećeg problema  za hrvatske izvoznike – pronalaska kupaca.

predavac

Program seminara obuhvatio je dva panela. Prvi panel bio je rezerviran za konkretne uvjete poslovanja u Austriji (značaju izvoznih poslova i specifičnosti izvoza u Austriju; strategiji ulaska na austrijsko tržište; osnivanju obrta i trgovačkih društava; iskustva stranih investitora u Austriji), dok je u drugom panelu bilo riječi o pružanju usluga u Austriji (tranzicijskom periodu za hrvatske poduzetnike i investitore; o općim uvjetima prekograničnog pružanja usluga; uvjetima ishođenja radne dozvole za hrvatske radnike itd.).

Ulaganja iz Austrije među najvećim su ulaganjima u Hrvatskoj, a posjeti turista iz Austrije treći su po brojnosti. Tržište je otvoreno u oba smjera, pri čemu je uvoz iz Austrije u Hrvatsku nekoliko puta veći od našeg izvoza u tu zemlju. Kako postaviti kvalitetne temelje koji će doprinijeti boljim rezultatima za hrvatsku stranu u budućnosti, sudionicima su kroz svoja stručna predavanja prezentirali Miran Breznik, savjetnik iz tvrtke Export Support iz Klagenfurta te Ivana Deutsch iz odvjetničkog društva Grilc Vouk Škof iz Graza.   

predavacica

Cilj seminara bio je upoznati i pripremiti hrvatske obrtnike i poduzetnike na izazove koji ih očekuju prilikom plasiranja proizvoda ili usluga na tržište izvan granica Republike Hrvatske, odnosno na područje Austrije. Koji uvjeti pružanja usluga vrijede na jedinstvenom EU tržištu, kako pronaći nove poslovne partnere i kupce te koje su specifičnosti poslovanja na austrijskom tržištu, samo su neka od pitanja na koja su sudionici seminara dobili odgovore.

Brojna pitanja koja su nakon predavanja uputili sudionici, posebno ona vezana uz pravnu pozadinu postupka prijave obrta u Austriji, najbolji su dokaz zanimljivosti tema koje su predavači obradili u svojim prezentacijama.