Glavna tajnica UEAPME u posjetu HOK-u

četvrtak, 30.03.2017. 8:36

Veronique Willems, glavna tajnica UEAPME (Europska udruga obrtnika, malih i srednjih poduzetnika) i Peter Faross, savjetnik UEAPME, na sastanku održanom 29. ožujka u Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK), raspravljali su s predstavnicima HOK-a o važnosti informacija koje dobivamo od UEAPME-a te o preprekama za malo i srednje poduzetništvo s naglaskom na problematiku obrta u RH.

Dotaknuti su problemi prijevoznika s A1 potvrdama i minimalnim plaćama, problemi građevinara i drugih struka, kao i aktualna problematika Uber poslovanja u RH, ali i EU. Također, vođena je rasprava o SME testu te je potvrđeno da je u EU trenutno SBA kao dokument „horizontalne“ politike za SME malo po strani, jer je naglasak na sektorskim politikama.

S tim u vezi plan je glavne tajnice Willems da EK održi konferenciju na kojoj će se sektorski izvijestiti o postignutom napretku za SME. Termin je trebao biti već ovo proljeće, ali je prolongiran zbog zauzetosti povjerenice EK za unutarnje tržište, industriju i poduzetništvo Elżbiete Bieńkowske.  Prijedlog je UEAPME da se kao priprema održe „konferencije“ odnosno rasprave po članskim organizacijama, kako bi se prikupili konkretni primjeri iz prakse od članova, a što će se organizirati i unutar odbora i cehova HOK-a. Rasprava se vodila i oko uvjeta pojedinih zemalja članica EU pri prekograničnom pružanju usluga.

Tema razgovora bilo je i mirenje, on-line platforma te dostava povratnih informacija o testu proporcionalnosti, što je u vezi s e-card za usluge. 

Na kraju je Willems napomenula i da običavaju pripremiti sastanak skupštine i odbora u zemlji koja predsjedava EU, pa je prihvaćena mogućnost da se 2020. koristi prostor HOK-a.