Glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić na Drugom Hrvatskom ruralnom parlamentu

petak, 21.04.2017. 15:53

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić, potpredsjednica Grupe poslodavaca Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, sudjeluje na Drugom Hrvatskom ruralnom parlamentu, koji se održava od 20. - 22. travnja u Svetom Martinu na Muri, u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj i partnera.   

glavna_tajnica_hok_a_violeta_jelic_na_drugom_hrvatskom_ruralnom_parlamentu_large

Glavna tajnica Jelić sudjeluje u radu parlamenta kao uvodničar na terenskoj radionici na temu „Baština i identitet ruralnih prostora kao polazište za razvoj“, gdje prezentira baštinu kao prepoznatljivu i vezanu za određeni prostor, naročito za ruralni. Baština je također i motiv za razvoj ruralnog turizma, koji uvelike doprinosi ekonomskom segmetu ruralnog područja tako i samog obrtništva.  U tom smislu obrti u Hrvatskoj mogu aplicirati za Tradicijski ili Umjetnički znak.

Obrti u ruralnim prostorima su uveliko u obiteljskom vlasništvu koji potomci nasljeđuju te tako nastavljaju tradiciju. Uz to, navodi Jelić, određeni obrti se bave prepoznatljivom tradicionalnom izradom kao što su licitari, stolari koji izrađuju prepoznatljive drvene igračke i ostali obrti koji proizvode dobra vezana za određeni prostor.  Znak im je potvrda kvalitete izrade, tradicije, ali i umjetničkog segmenta obrta.

Tema drugog Hrvatskog ruralnog parlamenta je pitanje suradnje kao preduvjeta cjelovitog razvoja i to podrazumijeva suradnju dionika ruralne zajednice, suradnju s javnom upravom, s gospodarskim sektorom, interdisciplinarnu suradnju, osobito s istraživačkom i znanstvenom zajednicom te suradnju na prijenosu iskustava i učenje na primjerima dobre prakse.  

Neke od tema ovogodišnjeg Hrvatskog ruralnog parlamenta su:

Kako uspješno mobilizirati i organizirati zajednicu?

Kako uključiti relevantne dionike u osmišljavanje projekata za provedbu strategija razvoja područja?

Što su društvene inovacije i na koji način doprinose razvoju nekog područja?

image-0-02-04-5ca3404ab938383d4bd0afe059b35cd3ff7b4f1a5be813b9fbbf3f7a72eaf998-V

Kako uključiti jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave u istinski partnerski pristup lokalnom razvoju?

Kojim inovativnim načinima suradnje i posebnim pristupima potaknuti razvoj poljoprivrede (npr. ekološka poljoprivreda, biodinamička poljoprivreda i sl.)?

Koja je vrsta suradnje potrebna za poticanje inovativnijeg pristupa razvoja turizma u ruralnom prostoru?

Kako potaknuti i omogućiti umrežavanje proizvođača i kratke lance opskrbe hrane?

Kako podići svijest potrošača o važnosti korištenja lokalnih proizvoda?

Kako društveno poduzetništvo kao oblik suradnje može potaknuti održivo gospodarstvo?