Sekcija cvjećara o obrazovanju kao uvjetu za jačanje konkurentnosti

utorak, 14.03.2017. 13:25

Na 7. sjednici Sekcije cvjećara, održanoj 13. ožujka raspravljalo se o tome kako unaprijediti rad cvjećara, te kako postojećim obrtima i obrtnicima podići i zaštiti ugled u društvu.

Zbog toga je rasprava usmjerena na obrazovanje cvjećara, kako kroz trogodišnju školu, tako i kroz majstorske ispite. Cvjećari se nadaju da će položeni majstorski ispit u budućnosti isticati obrtnike koji su ga položili. Tako bi se prepoznala kvaliteta pojedinih obrtnika. Kako bi se uskladili svi prijedlozi, Sekcija će provesti ispitivanje svojih članova.

Zbog zapostavljenosti struke od strane institucija, cvjećari se često nalaze pred problemom ne razumijevanja njihovih poteškoća koje se javljaju u praksi. Zato se nadaju da će država slijediti pozitivne primjere zemalja koje su nam bliske, kao što je, na primjer, Slovenija, kako bi se povećala stopa kala, rastepa i loma s ciljem da cvjećari budu konkurentni i produktivni na tržištu.

Na sjednici je bilo riječi i o organizaciji natjecanja cvjećara  na 2. Zagrebačkom obrtničkom sajmu koji će se održati 27. travnja na Zagrebačkom Velesajmu, kao i budućih natjecanja, na kojima bi izabrali potencijalnoga kandidata za The Europa Cup 2020 koji će se održati u Poljskoj.