Prilagodba kemijskih čistionica europskim standardima

petak, 20.02.2009. 15:29

Na današnjoj sjednici Sekcije njega tekstilija, koja djeluje u okviru Ceha uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera HOK-a, govorilo se o problemima čistionica s otvorenim sustavom te zahtjevima Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za izradom liste takvih čistionica.

Oko 20 posto od ukupnog broja kemijskih čistionica u Hrvatskoj ima otvorene sustave, koji onečišćuju zrak. Riječ je najčešće o čistionicama, čiji su vlasnici starije osobe, koje nemaju nasljednika niti financijskih mogućnosti za modernizaciju. Ulaskom u EU, takve će čistionice morati prilagoditi svoje poslovanje, odnosno prijeći na zatvorene sustave. U protivnom, prijeti im zatvaranje.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom pokušava evidentirati takve čistionice, kako bi olakšali posao hrvatskim pregovaračima u postupku pregovora o zaštiti okoliša, koji će zatražiti prijelazno razdoblje od 5 godina za prilagodbu kemijskih čistionica, naglašeno je na današnjoj sjednici Sekcije.

Članovi sekcije upoznati su i s obvezama prijave i popunjavanja obrazaca REGVOC, EHOS i drugih, o čemu je Hrvatska obrtnička komora obavještavala u nekoliko navrata svoje članove putem Obrtničkih novina, područnih komora i udruženja obrtnika. U pripremi je i ovogodišnji stručni skup Njega tekstilija i odjeće , koji bi se trebao održati početkom lipnja.