Pred cvjećarima novi izazovi i Europski kup u Genovi

utorak, 29.12.2015. 15:33

Sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore održala je 29. prosinca svoju 4. sjednicu na kojoj su razmjenjene informacije o stanju u europskom cvjećarstvu povodom FLORINT-ovog godišnjeg Kongresa u Rotterdamu te su nastavljene pripreme za Europski kup cvjećara, koji će se u travnju 2016. održati u Genovi, Italija.

FLORINT-a (International Florist Organisation Florint) je međunarodna organizacija cvjećara koje je članica i Sekcija cvjećara HOK-a, zajedno sa nacionalnim predstavnicima iz gotovo svih 28 zemalja Europske unije.

FLORINT predstavlja oko 100.000 europskih florista te oko 350.000 ljudi koji u Europskoj uniji žive od cvjećarstva.

Slika1

O FLORINT-ovom 3-dnevnom Kongresu koji se od 5. do 8. studenoga 2015. održao u Rotterdamu (Nizozemska), izvijestile su članove Sekcije cvjećara HOK-a sudionice Kongresa - predsjednica Sekcije Loredana Krbavčić i dopredsjednica Sekcije Gordana Munjaković:

- Narednih 10-tak godina posebno će biti izazovne za cvjećare, budući da supermarketi nastoje preuzeti dominaciju i u ovom dijelu trgovine i usluga. Za male cvjećare to će značiti da će morati pokazati posebne kvalitete i umijeća, kako bi se približili novim generacijama potrošača i opstali u održivoj konkurenciji.

Problemi u cvjećarstvu zastupljeni su i u velikim zemljama – ni u njima cvjećarima „ne cvatu ruže“, a Hrvatska tu nije izuzetak, naprotiv - smanjenje PDV u cvjećarstvu i bolju zakonsku uređenost ove djelatnosti, traže cvjećari i u mnogo jačim zemljama od Hrvatske.

Tijekom zasjedanja FLORINT-ovog Kongresa, sudionici su posjetili 2 značajna floristička sajma (više o sajmovima – klikom na poveznice) IFTF International Floriculture Trade Fair  i FloraHolland Trade Fair i Burzu cvijeća, susreli cvjetne dizajnere najvišeg reda iz Daniel Santamaria Floral Design i Pim van den Akker-Pimdesigned i posjetili festival ‘Our World of Plants’ (u organizaciji dobavljača Waterdrinker), ustanovili stanje i pravac u kojem će se razvijati cvjećarstvo u Europi, upoznali novitete i sreli poznate ili nove proizvođače ili distributere cvijeća i biljaka.

Kako unaprjeđenje kvalitete postaje i u cvjećarstvu imperativ, nova prilika za unapređenje znanja hrvatskih cvjećara otvorit će se sudjelovanjem hrvatske predstavnice Ivane Mustapić na Europskom prvenstvu florista koje će se 7. - 9. travnja 2016. održati u Genovi.

Na današnjoj sjednici Sekcije cvjećara HOK-a bilo je stoga govora o pripremama za ovo natjecanje: za asistenticu hrvatske predstavnice na genovskom natjecanju Sekcija je potvrdila Mirjanu Francesci, a za nastup (i za vježbe za nastup) će se nastojati osigurati sponzori.

Kako bi čim više hrvatskih cvjećara moglo u Genovi učiti od kolega iz Europe, planira se i organizacija puta za publiku, a više o Europskom prvenstvu florista u Genovi može se pročitati na poveznici Europa Cup European Florist Championship 2016.