Održana 7. sjednica Ceha za ribarstvo i akvakulturu

utorak, 20.06.2017. 16:21

7. sjednica Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a održana je 19. lipnja, u Zagrebu.

Osim članova Ceha za ribarstvo i akvakulturu, na sjednici su bili nazočni i predstavnici Uprave ribarstva, predvođeni pomoćnikom ministra poljoprivrede i ravnateljem Uprave ribarstva, mr. sc. Antom Mišurom (mr. sc. Irena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, mr. sc. Mario Rogošić, načelnik Sektora ribarske inspekcije), te predstavnik Savjetodavne službe i načelnik Odjela za ribarstvo, dr. sc. Lav Bavčević.

Na sjednici je raspravljano o novom Zakonu o morskom ribarstvu koji je prošao saborsku proceduru i čije donošenje se uskoro očekuje.

Predstavnici Uprave ribarstva informirali su članove Ceha ribara o provedbi mjera iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo RH za programsko razdoblje 2014.-2020.

Mjera I.10 „Trajni prestanak ribolovnih aktivnosti“ traje do kraja godine te je za sada odobrena za 39 plovila. Zadnji krug scrapinga (trajna obustava ribolovnih aktivnosti) će biti u kolovozu. Za mjeru I.9. „Privremeni prestanak ribolovnih aktivnosti“ još se usklađuju podaci te još nisu izvršene sve isplate radi neujednačenosti podataka. Za mjeru I.8. „Zaštita zdravlja i sigurnost“ isplate idu 20.6.2017. Za mjeru IV.3. „Stavljanje na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture“ radi se raspored radionica te je mjera produžena do 1.9. Za mjeru IV.4. „Prerada proizvoda ribarstva i akvakulture“ pravilnik je u objavi. Što se tiče ledomata, natječaj ide na e-savjetovanje.

Što se tiče problematike iskrcajnih mjesta za ribarska plovila, Ceh je sastavio popis iskrcajnih mjesta po županijama u kojima ribari imaju problema s privezom svojih plovila, te je kompletan popis dostavljen Upravi ribarstva, kako bi se uz zajedničku suradnju Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, te lučkih uprava, što prije pronašlo zadovoljavajuće rješenje. U raspravi je naglašeno kako je rješavanje ove problematike na razini lokalne samouprave samo gašenja požara i spašavanja sezone, a ne dugotrajno rješavanje problema. Problem je potrebno provesti na razini Vlade Zakonom o pomorskom dobru. Naglašeno je kako je problem sportskih lučica riješen.

Vezano uz kočarenje u kanalima i obavljanje ribolovnog turizma, nedavno je u Institutu za oceanografiju i ribarstvo održan sastanak s predstavnicima ribarskog sektora, a uskoro će izraditi pravilnik koji regulira kočarenje u kanalima i ribolovni turizam.

U tijeku rasprave, predstavnici Uprave ribarstva odgovarali su na brojna pitanja članova Ceha ribara vezano uz aktualnu ribarsku problematiku ( Pravilnik o posebnim staništima riba, kakav je postupak prema policiji i inspekciji u slučaju štete na ribolovnom alatu, problematika vezana uz transportni list, problem preopterećenosti pomorske policije u vrijeme turističke sezone, Inspekcijski nadzor i pravo ribara na stavljanje prigovora u zapisnik ako se utvrdi nečinjenično stanje, kartica goriva i carinski pregled, Zakon o koncesijama, marikultura, štete od predatora na uzgajalištima školjaka, ulov orada, autorizacija kočarskih povlastica, očevidnik i dr.).