Isplaćeno prvih 2,7 milijuna kuna za 'scraping'

utorak, 17.11.2015. 13:59

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju obavila je prve isplate u ukupnom iznosu od 2,7 milijuna kuna za mjeru trajne obustave ribolovne aktivnosti, tzv. 'scraping', izvjestili su 17.11. iz Agencije.

Riječ je o isplati na osnovi dodijeljenih sredstava iz Europskog ribarstvenog fonda i to za tri uništena ribarska plovila u sklopu mjere 1.1. "Trajna obustava ribolovne aktivnosti", tzv. scraping. 

Po podacima Agencije, prve isplate za trajno uništenje ribarskih plovila išle su trojici korisnika - Dragi Švonja iz Vranjica isplaćeno je 1,27 milijuna kuna za trajno uništenje ribarskog plovila "Anna Jedan", Zlatku Pižeti iz Savudrije 1,14 milijuna kuna za plovilo "Zanestra", a Dominiku Kovaču iz Umaga 316,7 tisuća kuna za trajno uništenje ribarskog plovila "Torcia".  

Cilj mjere trajne obustave ribolovnih aktivnosti je uskladiti i prilagoditi hrvatsku ribolovnu flotu radi postizanja održive ravnoteže između ribolovnog kapaciteta i raspoloživih resursa, navode iz Agencije.

Također podsjećaju korisnike da je krajnji rok za podnošenje zahtjeva za isplatu 1. prosinca ove godine. 

Po podacima iz Agencije, u scraping će 18 brodova, a za njih će ukupna potpora iznositi 35,68 milijuna kuna. (HINA)