EK prihvatila Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH 2014. do 2020.

petak, 06.11.2015. 16:02

Europska komisija (EK) prihvatila je danas Operativni program za pomorstvo i ribarstvo Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2014.-2020., a ukupna financijska alokacija kroz taj program iznosi oko 350 milijuna eura, od čega je udio EU-a 252 milijuna eura, izvjestili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Ističu kako je ovo jedan od najznačajnijih dokumenata za sektor ribarstva do sada, kojim je obuhvaćeno preko 36 mjera i cjelokupni sektor ribarstva, od slatkovodnog i morskog uzgoja, slatkovodnog i morskog ulova, ribarske infrastrukture pa do razvoja zajednica i područja ovisnih o ribarstvu.

Iz Ministarstva napominju kako je cilj iskoristiti sredstva u maksimalnim iznosima i uložiti ih u projekte i aktivnosti kojima će se pomoći prvenstveno ribarima, uzgajivačima i prerađivačima.

Također smatraju da će se ovim financijskim sredstvima omogućiti i rješavanje problema koji se nisu riješili dugi niz godina, kao što su ribarska infrastruktura (ribarske luke i iskrcajna mjesta), ulaganje i modernizacija uzgajališta te omogućavanje boljeg i ekonomičnijeg poslovanja hrvatskih ribara. (HINA)