Ceh za poljodjelstvo i slatkovodno ribarstvo održao konstituirajuću sjednicu

ponedjeljak, 14.03.2016. 14:08

Ceh za poljodjelstvo i slatkovodno ribarstvo HOK-a održao je 11. ožujka. 2016. svoju prvu, konstituirajuću sjednicu. Novi predsjednik Ceha je Marko Cesar.

Na sjednici je bilo riječi o reformi Zajedničke poljoprivredne politike Europske unije, o Programu ruralnog razvoja RH za programsko razdoblje 2014-2020. godine, o najnovijim propisima vezanim uz poljoprivrednu djelatnost, o aktualnoj problematici u poljoprivrednoj proizvodnji, te o predstojećim poljoprivrednim sajmovima.

Ujedno, na sjednici je razmatrana aktualna problematika u poljoprivrednoj proizvodnji. Naglašen je problem iseljavanja kvalitetne radne snage, problemi u mljekarstvu, ali i problem neaktivnosti članstva, koje često ne prepoznaje na koji način se mogu izboriti za svoje interese preko komorskog sustava.

Članovi Ceha su informirani o novim propisima i aktualnim natječajima koji su objavljeni, konkretno  Pravilniku o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2016. godinu te podnošenju jedinstvenog zahtjeva za potporu u poljoprivredi. Također, informirani su i o mogućnostima nastupa ili posjeta specijaliziranim sajmovima Agro Arca u Trilju, Mediteranskom sajmu zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva u Dubrovniku te Proljetnom međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu.