Suradnja florista HOK-a i OZS-a

petak, 03.06.2016. 14:20

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 2. lipnja održan je sastanak vodećih ljudi sekcija cvjećara Hrvatske obrtničke komore i Obrtne-podjetniške komore Slovenije. 

O problemima u struci, radu u FLORINT-u, školstvu, te općenitoj boljoj suradnji i prijedlozima za podizanje kvalitete u struci, razgovarali su Loredana Krbavčić predsjednica Sekcije cvjećara i Gordana Munjaković potpredsjednica Sekcije cvjećara HOK-a sa Simonom Ogrizekom, predsjednikom Sekcije cvjećara Obrtne-podjetniške komore Slovenije, ujedno i predsjednikom Odbora za školstvo i izobrazbu slovenske komore. 

Nastavno na dugogodišnje partnerske odnose između obje komore, suradnja florista na razini Sekcije je također već dugi niz godina i više nego uspješna. Prilikom pristupanja Europskoj asocijaciji florista, upravo su Sekcija cvjećara i g. Ogrizek bili oni koji su nam otvorili vrata i bez čije nominacije to ne bi bilo moguće.

Kako postoje pozitivni primjeri u zakonskim rješenjima jedne i druge zemlje, kada je u pitanju floristička struka, razmatrane su mogućnosti ujednačenog načina registracije prema NKD-u, na temelju pozitivnog primjera Slovenije.

Isto tako, razmatrane su mogućnosti oko povećanja stope kala, te slovenska iskustva koja su prethodila takvoj poreznoj promjeni.

Razmatrana su i iskustva Slovenije u provođenju majstorskih ispita za profesiju florista. No, kako je došlo do regulacije u vidu struke, i vezanih i povlaštenih obrta, na žalost javlja se problem prekomjernog otvaranja radnji. No, s vremenom kvaliteta uvijek dođe na vidjelo i opstaju oni koji su u mogućnosti pružiti kvalitetu i dodanu vrijednost na svoju uslugu, te se time eliminira nekvaliteta i neprofesionalnost. Bilo je govora i o drugim temama od interesa za razvoj struke, kao što su primjena fiskalizacije, rad na crno, problem veletrgovaca, inspekcijski nadzori i dr.

Ovaj i mnogobrojni sastanci prije njega dokaz su uvažavanja kolega te će u budućnosti sasvim sigurno rezultirati boljom suradnjom, ali i kvalitetnijom pripremom zakonskih rješenja te podizanjem svijesti o ljepoti cvijeća i važnosti ove struke.