Konstituirani Ceh proizvodnog obrta i Ceh uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge

srijeda, 11.11.2015. 9:35

Na odvojenim sjednicama 10. studenoga u HOK-u, konstiturani su Ceh proizvodnog obrta HOK-a i Ceh uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera HOK-a.

Ceh proizvodnog obrta HOK-a čine predsjednik Mario Milak, potpredsjednica Friderika Unger i članovi Ivica Zbašnik, Stjepan Vrandečić, Renato Bočak, Tomislav Nikšić, Danijel Pintarić, Zlatko Tkalčević i Ljubomir Fržop.

Ceh uslužnog obrta i obrta za intelektualne usluge gospodarskog karaktera HOK-a djeluje u sastavu dr.sc. Emil Priskić - predsjednik Ceha, Ivan Galičić - potpredsjednik Ceha te članovi Robert Balog, Damir Golubić, Branka Jurić, Mile Bićanić, Stjepan Slišković, Dino Špigić i Ivan Odorčić.

Na zajedničkoj sjednici, članovi oba Ceha stekli su osnovne informacije o Zakonu o obrtu, Statutu HOK-a, Pravilniku o načinu rada cehova / sekcija HOK-a, načinu mijenjanja zakona i propisa, mogućnostima lobiranja, savjetovanjima sa zainteresiranom javnošću i drugim mogućnostima utjecanja, informiranja i rada.

gosti

Članovi oba ceha također su bili u prilici čuti iz prve ruke o projektu „Smanjivanje administrativnih prepreka obrtnicima, metodologija SCM“, kojeg su predstavili Daniel Hinšt, Jasminka Barić i Milica Nakić iz Ministarstva gospodarstva, Jere Gašperov i Ivica Orač Šukelj iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava te Vedran Antoljak i Miroslav Kosović iz konzultantske tvrtke za poslovno savjetovanje Sense Consulting.

Radi se o projektu kojemu je cilj rasteretiti obrtnike od administrativnih troškova koje imaju, tako da se administrativno opterećenje smanji promjenom propisa čime se smanjuju ili ukidanju troškovi pojedinih administrativnih radnji.

SCM je kratica od „Standard Cost Model“, a po ovom modelu najprije se vrši procjena standardne cijene neke administrativne radnje, da bi se potom ta radnja pojednostavila, pojeftinila za korisnika, smanjila učestalost obveze ili u krajnjem slučaju, ona i ukinula. 

Dio je to nacionalnog programa reformi, koji se radi zajedno s Europskom komisijom, s ciljem da se poduzetnicima i obrtnicima kreira slobodna i otvorena platforma usluga države, s opadajućim cijenama.

Upozoreno je da je moguće mijenjati administrativno opterećenje kojega kreira samo domaće zakonodavstvo, budući da u kratkom roku ne možemo utjecati na pravni okvir koji je zadan propisima Europske unije.

Članovi ova dva ceha iznijeli su konkretne primjere takvih nepotrebnih administrativnih troškova s kojima se susreću u praksi, kao što je atestiranje novih nerabljenih uređaja uvezenih iz zemalja EU, koje se onda nastavlja iz godine u godinu, ili prečesto atestiranje vlastitih proizvoda, što poskupljuje poslovanje, obespravlja i obeshrabruje male proizvođače, koji zbog takvih troškova ne mogu biti konkurentni velikim proizvođačima.

proizvodni

- Poslovanje treba pojednostaviti malima jer mi se obrtnici ne možemo staviti u istu ravan kao i multinacionalne kompanije koje u administriranje poslovanja mogu ulagati značajne resurse, zaključili su članovi oba ceha.

Predstavnici spomenutog projekta zato su pozvali obrtnike na davanje korisnih informacija kako bi se najprije točno utvrdilo koliko koja administrativna obveza košta, a potom pojednostavljivanjem smanjili troškovi administrativnih procedura.

DSCF2912

Pored navedenih primjera, članovi ova dva ceha upozorili su na potrebu i probleme kod sankcioniranja rada na crno, izdvajanja imovine kojom raspolaže obrt iz obaveza koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi te uspješniju naplatu potraživanja, sufinanciranje nabave strojeva obrtnicima – proizvođačima kao što je slučaj s poljoprivrednicima, jer sve to, uz smanjenje fiskalne i parafiskalne presije države, može pomoći očuvanju i razvoju i proizvodnih i uslužnih obrta.