Priručnik „Savjeti za odgovornog putnika“

utorak, 18.07.2017. 12:41

Svjetski odbor za etiku u turizmu pripremio je kratki priručnik „Savjeti za odgovornog putnika“. Priručnik je napravljen na osnovu UNWTO-vog Globalnog etičkog kodeksa za turizam koji je osnovni okvir za odgovorni i održivi turizam, a sastoji se od seta načela priređenih s ciljem da budu vodič glavnim sudionicima u razvoju turizma.

Između ostalih naputaka koja savjetuju putnike kako se ponašati i snalaziti u stranim destinacijama, bez obzira o kojem dijelu svijeta i kulturi se radi, priručnik govori o imperativu poštivanja domaćina i zajedničke baštine, ekološkoj osviještenosti, važnosti informiranosti putnika te njihovoj obzirnosti prema nacionalnim  zakonima i propisima.

Jedan dio ističe kako putnička kultura nalaže da se potiče nacionalno i lokalno gospodarstvo, kupovinom domaćih rukotvorina i proizvoda. Na taj način se promiče i  lokalno obrtništvo, a kupnja i konzumacija autohtonih proizvoda od tradicijskih suvenira sve do gastronomske ponude, pomaže u stvaranju prepoznatljivosti destinacije i ujedno potiče rast i razvoj malih obrtnika u tom segmentu.

Bili domaćin ili pak gost, priručnik je svakako dobro pročitati.

Više o svemu, pročitajte u samom priručniku:

Savjeti za odgovornog putnika