Pripreme za 29. kongres ugostitelja i turističkih djelatnika

srijeda, 27.01.2016. 15:49

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore, na 5. proširenoj (telefonskoj) sjednici, održanoj 27. siječnja, razmatrao je prijedloge područnih obrtničkih komora za poboljšanje koncepcije sljedećeg, 29. kongresa.

Prijedlozi idu u smjeru naglašavanja uloge panela u programu Kongresa, s više aktualnih tema o kojima bi se Ceh dogovorio tijekom godine, s relevantnim predstavnicima nadležnih institucija kao sudionicima panela te s više vremena predviđenog za raspravu i pitanja ugostitelja, sudionika Kongresa.

Nadalje, prijedlog je planirati dinamičnije sadržaje, službene i neslužbene te nastojati jače animirati i potaknuti ugostitelje za sudjelovanje na Kongresu, obrtnike i trgovačka društva.

Članovi Ceha, kao i predstavnici Cehova ugostitelja i turističkih djelatnika područnih obrtničkih komora, prihvatili su izvještaj s 28. Kongresa koji se upućuje Upravnom odboru te informaciju da Obrtnička komore Splitsko-dalmatinske županije prihvaća pokroviteljstvo 29. kongresa ugostitelja i turističkih djelatnika, koji će se u jesen ove godine održati u Splitu.

Tema sjednice bilo je i korištenje popularnih likova te drugih robnih marki i dizajna u slastičarstvu te problematika zaštite autorskih prava. Predsjednik Ceha Nenad Šepak kazao je da je na inicijativu Ceha, a zbog uočenog problema rada u slastičarstvu pri korištenju likova iz crtanih filmova torte, 20. siječnja održan sastanak slastičara s predstavnicima Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo i trgovačkog društva Fun Cake Factory d.o.o..

Članovima Ceha prezentirani su zaključci s tog sastanka:

1. Fun Cake Factory d.o.o. ne potvrđuje da ne ograničava postupanje slastičara u proizvodnji torti i ne želi niti može kontrolirati licence kao što ne može niti osigurati podlicence, ali zahtijeva da slastičari svoja prava urede. Kada i ako dobije odobrenje da se dokumenti koji su poslovna tajna proslijede, dostavit će potrebnu dokumentaciju AZTN-u i podastrijeti činjenice i dokaze o opsegu svojih prava.

2. Formirat će se radna grupa od predstavnika HOK-a uz poziv za uključivanje predstavnicima HGK-a i i HUP-a i organizirati sastanak kako bi se problem dalje raspravio u cilju pronalaženja rješenja.

3. Zatražit će se i sudjelovanje DZIV-a u radnoj grupi – posebno u pogledu zaštite žigova i provjere prava ostalih dobavljača čije proizvode slastičari nabavljaju.

4. Radna grupa pokušat će istražiti moguća rješenja i uvjete (troškove) vezane uz njih.

5. HOK će s ovog sastanka sastaviti bilješku o dogovorenom i upoznati s time sva udruženja obrtnika. Uz bilješku dostavit će se i novi dopis Fun Cake Factory d.o.o. kako bi se s izmijenjenim stavom upoznali svi slastičari.

Predsjednik Ceha upoznao je sudionike sjednice da je na prijedlog Ceha, radi lakšeg praćenja aktivnosti, na web stranici HOK-a otvoren zasebni modul o aktivnostima Ceha ugostitelja, informacije i materijali o bitnim događanjima, također i za ostale cehove.

Ceh je podržao prijedlog predsjednika Šepaka da se objedine sva davanja za ugostiteljstvo, kako bi se razmotrilo koliki su to troškovi i što je potrebno smanjiti ili ukinuti.

Ujedno, prihvaćen je i prijedlog da se povodom 30. godišnjice rada Ceha, pripremi publikacija o dosadašnjem radu.

Ceh je ujedno dao podršku novom resornom ministru poduzetništva i obrta Horvatu te ministru turizma Klimanu.