Prezentacija certifikacije ugostiteljskih objekata s ponudom jela gastro baštine

srijeda, 09.12.2015. 12:01

U Gospiću je 8. prosinca u Kulturno informativnom centru u organizacije područne komore Ličko senjske županije, županijske komore HGK i LAG-a Lika održana prezentacija procesa certifikacije ugostiteljskih objekata koji nude jela s popisa gastronomske baštine kao posebnog standarda za ugostiteljski objekt - Hrvatska  autohtona kuhinja.

Voditelj LAG-a LIKA, Tomislav Kovačević uvodno je istaknuo značaj ovakvog certificiranja i spomenuo širi projekt INTEGRA LIKA 2020, koji u konačnici do 2020 godine treba brendirati Ličko senjsku županiju i sve ono po čemu ovaj kraj treba biti prepoznat od strane turista. Proces dobivanja certifikata, preduvjete i kriterije za dodjelu znaka nazočnim ugostiteljima i učenicima (kuharske struke) izložio je Ivica Štambuk iz HOK-a. Zlatko Puntijar već peta generacija ugostitelja u obitelji, govorio je o značaju očuvanja naše kulinarske baštine, potrebi da se jela koja se već barem kroz tri generacije spravljaju na našim prostorima (napamet, bez korištenja recepata) također mogu smatrati našim udomaćenim, baštinjenim i starinskim jelima i u konačnici autohtonim, jer je teško povući granicu (vremensku, geografsku, državnu, kulturološku) u određivanju što jest ili nije autohtono. Krumpir je došao u Europu iz Amerike, no teško bi bilo reći da lički krumpir nije autohton u Lici, slično je i s puranima, koji su se naposljetku od nas izvozili u Beč i London. A Zagorski puran, othranjen u Zagorju sigurno je kvalitetan i specifično zagorski.

Spomenute znakove Hrvatske  autohtone kuhinje treba gledati kao marketinške aktivnosti, koje turistima trebaju prenjeti jasnu informaciju da se na tim mjestima dobro jede, po starim i domaćim receptima, koristeći što je više moguće domaće i prirodne sirovine. Predsjednik ceha ugostitelja Ličko senjske županije, Drago Hećimović će se zauzeti da se što veći broj ugostitelja s ovog područja uključi u ove aktivnosti i time doprinese podizanju kvalitete turističke ponude.

(foto: Tomislav Kovačević voditelj LAG-a LIKA, Drago Hećimović predsjednik Ceha ugostitelja Ličko-senjske županije, Zlatko Puntijar, projekt Hrvatska autohtona kuhinja)