Ceh trgovine zabrinut padom prometa

srijeda, 21.01.2009. 14:44

Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK), potaknut mnogobrojnim reakcijama svojih članova s terena, izražava zabrinutost za malu obrtničku trgovinu, zbog stupanja na snagu odredbe o zabrani rada nedjeljom te podataka o padu prometa u maloprodaji, zabilježenih u posljednjem kvartalu 2008. godine, zaključeno je na današnjoj sjednici Ceha, održanoj u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

-Propadanje male trgovine bit će ubrzano i to u najgore vrijeme, kada ti ljudi neće moći pronaći novi posao. Nalazimo se i službeno u recesiji, a mala trgovina je prva na udaru – istaknuo je Boris Vukelić, predsjednik Ceha trgovine HOK-a.

Ceh pozdravlja mišljenje Olgice Spevec, predsjednice Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja da rad isključivo malih trgovina nedjeljom ne bi bio u neskladu s principima tržišnog natjecanja, ako bi kriterij bio broj zaposlenih radnika, jer je to u skladu s politikom EU koja je usmjerena na zaštitu malih i mikro poduzeća u uvjetima gospodarske krize.

Pozorno se prate i reakcije hrvatske Vlade na nedavno predložene mjere za ublažavanje gospodarske krize od strane Hrvatske obrtničke komore. Ako uskoro ne bi bilo rješenja koja idu u korist malih trgovina, Ceh trgovine organizirat će provođenje ispitivanja u svim hrvatskim regijama, kojim će se mjeriti promet malih trgovina kroz najmanje dva mjeseca na uzorku od 100 objekata.

Bez obzira na različita stajališta članstva o radnom vremenu, koja su proizašla iz nedavno obavljene ankete, Ceh trgovine HOK-a jedinstven je u stavu da malim trgovinama treba dopustiti da same odlučuju o tome hoće li raditi nedjeljom, jer bi to doprinijelo njihovom opstanku i kvalitetnoj opskrbi stanovništva.

Protivi se iznimkama, kao što su benzinske crpke, trgovine kruhom i kiosci, kojima je prema važećem Zakonu o trgovini dopušteno raditi nedjeljom, jer predstavljaju nelojalnu konkurenciju malim trgovinama. Stoga će od resornog Ministarstva zatražit će da što prije izradi klasifikaciju trgovačkih objekata, kojom će se precizno definirati svi oblici trgovine.

S obzirom na otežane uvjete poslovanja malih trgovaca posljednjih mjeseci, uzrokovane recesijom i primjenom novog Zakona o trgovini, Ceh će zatražiti od svih sekcija i cehova na razini udruženja obrtnika i područnih obrtničkih komora da dostave mišljenja i prijedloge, ne temelju kojih će dalje djelovati prema nadležnim državnim tijelima, zaključeno je na današnjoj sjednici Ceha trgovine HOK-a.