Predstavljen novi program energetske obnove višestambenih zgrada

petak, 17.03.2017. 13:45

U Hrvatskoj obrtničkoj komori 17. ožujka održana je radionica, na kojoj je predstavljen novi program energetske obnove višestambenih zgrada.

Organizatori radionice bili su  Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja, Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom.

Glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić  istaknula je da se na razini Europske unije do 2020. godine želi povećati energetska učinkovitost za 20%. Osim tehnoloških napredaka na području energetske učinkovitosti, potrebno je napraviti i pomake u svijest ljudi pomoću edukacije, kako bi se pomoglo održivom razvoju, ekologiji, ali i privatnim financijama, dodala je Jelić.

Pomoćnik ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Danijel Žamboki istaknuo je da će do 2020. godine biti sufinancirano do 70 milijuna eura, kako bi se ostvarili projekti za koje su se zainteresirani prijavili. Koliki značaj se pridodaje ovome projektu govori činjenica da je Republika Hrvatska ove godine imala najvišu stopu sufinanciranja u EU. Pomoćnik ministra vjeruje da je ovo projekt koji će se provoditi kroz dugi niz godina te će barem narednih dvadeset godina građevinari imati koristi od njega. 

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost  upoznali s sudionike sa svim potrebnim koracima kod prijave na javni poziv, informacijama o provođenju nabave za izvoditelje, a riječi je bilo i o tome kako osigurati kvalitetu građevinskih radova.