Hrvatska obrtnička komora postaje član Europske udruge graditelja (EBC)

petak, 22.01.2016. 14:26

Hrvatska obrtnička komora prihvatila je poziv i ukazanu priliku da kao ravnopravna članica sudjeluje u radu Europske udruge graditelja (European Builders Confederation – EBC) i na taj način svojim članovima, obrtnicima građevinarima, omogući snažniji pristup lobiranju i donošenju zakonskih odredbi na europskoj razini. 

Hrvatska obrtnička komora na 8. sjednici Upravnog odbora održanoj 18. prosinca 2015. godine prihvatila je poziv Europske udruge graditelja, čime je odobreno pristupanje HOK-a EBC-u, sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze.

Učlanjenje Hrvatske obrtničke komore u EBC događa se u istoj godini kad navedena organizacija obilježava 25 godina od osnutka. Nadamo se da je naše pristupanje potvrda snazi i vjetar u leđa nastavku dobrog i korisnog rada za europsko obrtništvo i graditeljstvo općenito.

Europska udruga graditelja je stručno interesna organizacija osnovana 1989. kako bi predstavljala, branila i promovirala interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika u graditeljskom sektoru u uskoj suradnji s komorama i drugim nacionalnim organizacijama i strukovnim udruženjima. Članovi EBC-a su nacionalne stručno – poslovne organizacije koje promiču interese mikro, malih i srednjih poduzeća i obrtnika. Trenutačno, EBC predstavlja 15 stalnih članova, interesnih organizacija iz: Belgije, Nizozemske, Italije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Rumunjske, Luksemburga, Latvije, Mađarske i od nedavno - Hrvatske. Uz pet pridruženih članica i partnerskih organizacija, Europska udruga graditelja predstavlja čak 2 milijuna obrtnika i malih poduzeća na razini EU, čime obuhvaća veći dio europskog graditeljskog sektora. Preko stalnog ureda u Bruxellesu, EBC radi u uskoj suradnji s Europskim udruženjem obrtnika, malih i srednjih poduzeća (UEAPME) i s Europskim uredom za standardizaciju proizvoda obrta, malih i srednjih poduzeća (NORMAPME), organizacija kojih je EBC član.

Glavne teme kojima se EBC bavila u jubilarnoj, 25. godini postojanja ove organizacije, svakako su bile projekti jačeg uključivanja žena i mladih u građevinske poslove i problematika vezana uz Europsko zajedništvo za promociju naukovanja s naglaskom na graditeljstvo. Također, za EBC je važno pitanje visine poreza na dodanu vrijednost za građevinske radove usko vezane uz obnovu zgrada, gdje se EBC bori za snižavanje ove stope u zemljama članicama. Snažna je uključenost ove organizacije u Europski socijalni dijalog i formiranje stajališta EBC-a vezano za navedenu studiju te posljednje, ali jednako važno - razvoj Europske platforme za borbu protiv neregistrirane djelatnosti.

Glavna pitanja i problemi graditeljskog sektora malog i srednjeg gospodarstva slična su u svim zemljama EU i mogu se riješiti ili donošenjem jedinstvenih mjera na razini administracije u Bruxellesu ili prenošenjem iskustava među članicama EBC-a. Stoga Hrvatska obrtnička komora s optimizmom i velikim očekivanjima gleda na nastavak i još čvršću suradnji ovih dviju institucija na novim i zajedničkim inicijativama i projektima.

http://www.ebc-construction.eu/