Ceh frizera i kozmetičara o organizaciji susreta i obrazovanju za zanimanje frizer

petak, 14.10.2016. 10:59

Ceh frizera i kozmetičara HOK-a održao je 13. listopada svoju 6. sjednicu. Gost na sjednici bio je Dragutin Sastić, koji je osvojio prvo mjesto na Europskom prvenstvu frizera i kozmetičara u Parizu u kategoriji iznad 50 godina (master stylist).

Gošće su također bile sutkinje Lidija Štokić i Ivana Šimunec. Uz iskusne sutkinje Lidiju Štokić i Martinu Gregur, hrvatska frizerska reprezentacija ima i dvije nove sutkinje, a to su Klaudija Fadljević Gomerčić i Ivana Šimunec, što je velika stvar za Ceh, komoru i državu, napomenuo je predsjednik Ceha Ivica Zanetti.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec čestitao je gospodinu Sastiću, rekavši kako vjeruje da smo dobili budućeg mentora koji će prenositi znanja i vještine na nove generacije.

gost

„Samo uporan rad daje rezultate. Želja mi je bila da se proširi sudačka lista. Suradnja i zajedništvo su bitni“, rekao je Ranogajec. Dodao je kako će se Ceh dopuniti i predstavnikom kozmetičara, a najavio je i promjene u polaganju majstorskih ispita.

3

U nastavku sjednice tema je bila organizacija Susreta frizera i kozmetičara HOK-a. Zaključeno je da će se susret održati početkom ožujka 2017. godine. Uz službeni dio susreta, na kojem će se održati izlaganja i rasprava, u planu je održavanje natjecanja, kao i humanitarna gala večera.

Članovi Ceha raspravljali su i o izmjenama načina polaganja majstorskih ispita za zanimanje frizer. Svi prisutni članovi izrazili su nezadovoljstvo obrazovanjem za zanimanje frizer, posebno činjenicom da je Hrvatska obrtnička komora izgubila javne ovlasti za provođenje pomoćničkih ispita, zbog čega mladi koji završe srednje obrazovanje nemaju potrebna znanja i vještine. Naglašeno je i da je potrebno osuvremeniti sadržaj majstorskih ispita te omogućiti relicenciranje obrtničkih radionica. O ovoj temi održat će se i posebna sjednica Ceha, zaključeno je.