Novosti

petak, 21.12.2018. 10:18   Novosti

Smanjeni iznosi tarifnih stavki za prijenos i distribuciju električne energije za poduzetništvo u 2019.

Procjenom HERA (Hrvatska energetska regulatorna agencija) da u ovom trenutku efekt smanjenja prihoda od tarifnih stavki treba prioritetno usmjeriti u korist industrijskih kupaca električne energije (poduzetništva), koji su usporednom analizom na razini EU i regije identificirani kao korisnici hrvatskog elektroenergetskog sustava koji plaćaju neproporcionalno visoke mrežarine (naknade za prijenos i distribuciju).

više...


četvrtak, 20.12.2018. 16:33   Novosti

U prostorijama HOK-a održan radni sastanak s ministrom Horvatom

Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec danas je primio ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata kako bi razgovarali o temama važnim za daljnji razvoj obrtništva

Uz ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, sastanku su prisustvovali i državni tajnik Mario Antonić i pomoćnica ministra Ana Mandac.   

više...


četvrtak, 20.12.2018. 16:00   Novosti

Delegacija Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine posjetila HOK

U okviru projekta „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova i povećanje sposobnosti hrvatskog obrtništva za poslovanje u inozemstvu uz podršku Hrvatske obrtničke komore“, gospodarsko izaslanstvo obrtnika i poduzetnika Bosne i Hercegovine posjetilo je Hrvatsku obrtničku komoru 20. prosinca 2018. godine.

više...


četvrtak, 20.12.2018. 12:03   Novosti

Hrvatska obrtnička komora i HEP Opskrba d.o.o. potpisali Sporazum o nastavku suradnje

Sporazumom osigurane pogodnosti za obrtnike i njihove zaposlenike

Temeljem Sporazuma Hrvatske obrtničke komore (HOK) s HEP Opskrbom d.o.o. koji su 20. prosinca u Zagrebu potpisali predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec i direktorica HEP Opskrbe d.o.o. Tina Jakaša, nastavlja se uspješna trogodišnja suradnja HOK-a i HEP Opskrbe d.o.o u okviru projekta HOK Zajednička nabava.

više...


srijeda, 19.12.2018. 16:00   Novosti

Delegacija Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije posjetila HOK

Gospodarsko izaslanstvo obrtnika Slovenije u okviru Projekta „Internacionalizacija poslovanja MSP-ova i povećanje sposobnosti hrvatskog obrtništva za poslovanje u inozemstvu uz podršku Hrvatske obrtničke komore“ 19. prosinca 2018. godine posjetilo je Hrvatsku obrtničku komoru.

Uz predsjednika Obrtno - podjetniške zbornice Slovenije Branka Meha posjetu su nazočili i Ivan Meh, podpredsjednik OZS-a, gospodarski savjetnik Bernard Šrajner iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu i ostali predstavnici slovenskog obrtništva koje je srdačno pozdravio predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec.

više...


utorak, 18.12.2018. 16:00   Novosti

Predstavnici Privredne komore Vojvodine na radnom sastanku u HOK-u

Na poziv HOK-a radnom posjetu Hrvatskoj obrtničkoj komori i hrvatskim obrtnicima prisustvovali su predstavnici Privredne komore Vojvodine. Na sastanku koji se održao 18. prosinca 2018. godine, delegacije su dogovarale suradnju u svrhu promocije poduzetnika dviju susjednih država.

više...


utorak, 18.12.2018. 9:07   Novosti

Delegacija Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine dolazi u HOK

Gospodarska delegacija Obrtničke komore Federacije Bosne i Hercegovine, u četvrtak 20. prosinca, posjetit će Hrvatsku obrtničku komoru (HOK).

više...


ponedjeljak, 17.12.2018. 15:57   Novosti

Usvojene Izmjene i dopune Zakona o poslovima u prostornom uređenju i gradnji

Naporima Hrvatske obrtničke komore omogućeno jednostavnije poslovanje za obrtnike u građevini  

Hrvatska obrtnička komora od samog početka se borila za izmjenu Zakona o poslovima u prostornom uređenju i gradnji, na način da Zakon prepozna vrijednost majstorskih ispita te da obrtnicima omogući jednostavnije poslovanje u onom segmentu obavljanja građevinske djelatnosti za koju su stekli obrazovanje i položili majstorski ispit.

više...


ponedjeljak, 17.12.2018. 14:50   Novosti

Prelazak oporezivanja dohotka na paušalno oporezivanje

Podizanjem praga za obrte s paušalnim oporezivanjem dohotka  na 300.000,00 kuna godišnjeg prihoda odnosno njegovim izjednačavanjem s pragom za ulazak u sustav PDV-a, došlo je do povećanog interesa obrtnika za ulazak u sustav paušalnog oporezivanja dohotka.

više...


ponedjeljak, 17.12.2018. 14:38   Novosti

Pekari, ovjerite knjigu KEUB do kraja 2018. godine

Podsjećamo sve obrtnike proizvođače pekarskih proizvoda na obvezu ovjeravanja knjige KEUB, kako stare za 2018. godinu, tako i nove koju će koristiti u 2019. godini.  Obveza ovjere proizlazi iz Pravilnika o proizvodnji brašna i pekarskih proizvoda (u nastavku: Pravilnik) koji je na snazi od 2013. godine.

više...


ponedjeljak, 17.12.2018. 14:19   Novosti

Delegacija partnerske komore iz Slovenije u radnom posjetu HOK-u

Gospodarska delegacija Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije u srijedu, 19. prosinca, posjetit će Hrvatsku obrtničku komoru (HOK).

više...


nedjelja, 16.12.2018. 21:05   Novosti

Predaja porezne prijave olakšana obrtnicima paušalistima

Podsjećamo da je Hrvatska obrtnička komora ove godine uputila zahtjev Ministarstvu financija, Poreznoj upravi da se omogući predaja obrasca DOH, ali i obrasca PO SD putem aplikacije e-Porezna

Obrazac DOH mogao se predavati već tijekom veljače 2018. godine, a sada je omogućena i predaja obrasca PO-SD za velik broj obrtnika koji su prepoznali prednosti paušalnog oporezivanja i kojima će ovakav način predaje obrazaca biti prvi izbor.

više...


četvrtak, 13.12.2018. 13:32   Novosti

Delegacija Privredne komore Vojvodine dolazi u radni posjet Hrvatskoj obrtničkoj komori

Na poziv Hrvatske obrtničke komore u radni posjet dolaze predstavnici Privredne komore Vojvodine, koji će s predstavnicima Hrvatske obrtničke komore održati radni sastanak 18. prosinca 2018. godine u prostorijama HOK-a.

više...


srijeda, 12.12.2018. 17:08   Novosti

OBRTNICI MOGU NEOPOREZIVO ISPLATITI NAGRADU I ZA SEBE OSOBNO

Nastavno na traženje Hrvatske obrtničke komore, Porezna uprava izvijestila: Nagrada koju poslodavac može isplatiti radniku, za sebe osobno mogu isplatiti i obrtnici! 

Na internetskoj stranici Porezne uprave, danas je objavljena Obavijest o neoporezivoj isplati nagrade za radne rezultate i druge oblike dodatnog nagrađivanja radnika 

više...


utorak, 11.12.2018. 9:39   Novosti

Posjet delegacije iz Azerbajdžana Hrvatskoj obrtničkoj komori

HOK predstavio svoju ulogu u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja

Hrvatsku obrtničku komoru 6. prosinca posjetila je delegacija iz Azerbajdžana. Delegaciju su činili predstavnici ministarstava i institucija nadležnih za obrazovanje.

više...


ponedjeljak, 10.12.2018. 11:06   Novosti

Povrat trošarine za komercijalni prijevoz robe i putnika

Od 1. siječnja 2019. godine na snagu stupa novi Zakon o trošarinama NN 106/2018. Temeljem članka 104. navedenog Zakona, omogućeno je pravo na povrat trošarine za dizelsko gorivo koje se koristi u komercijalnom prijevozu robe i putnika kupljeno bezgotovinskim oblikom plaćanja u Republici Hrvatskoj osobama registriranim za komercijalni prijevoz robe i putnika sa sjedištem na području Europske unije.

više...


petak, 07.12.2018. 14:18   Novosti

Održan Info-forum „Hrvatsko gospodarstvo na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu (IHM)“

Hrvatski obrtnici uz potporu HOK-a i u 2019. godini izlagat će na Međunarodnom obrtničkom sajmu u Münchenu, jednom od najvećih takve vrste u svijetu

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) 06. prosinca održan je Info-forum, na kojem su se mogle doznati sve informacije o ovom sajmu, a najavljen je i nastup hrvatskih obrtnika u 2019. godini.

više...


petak, 07.12.2018. 8:30   Novosti

Prema izmijenjenom Pravilniku obrtnici nisu radnici

Hrvatska obrtnička komora reagirala je na neravnopravan tretman svojih članova propisan izmjenama Pravilnika o porezu na dohodak 

Najava o povećanju prigodne nagrade s 2.500 na 7.500 HRK, od 1. prosinca ove godine nije se ostvarila, već su umjesto toga donesene mjere kojima se obrtnike diskriminira u odnosu na sve druge poslodavce, što je protivno Ustavu RH kojim se jamči pravo jednakog tretmana svih gospodarskih subjekata na tržištu.

više...


četvrtak, 06.12.2018. 9:42   Novosti

Novi ispitni rok za prijevoznike

Sljedeći Ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održat će se u subotu 19. siječnja 2019.g. u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 20. siječnja 2019.

više...


srijeda, 05.12.2018. 14:27   Novosti

Predstavljena publikacija Europske komisije „Pregled obrazovanja i osposobljavanja 2018.“

Jučer je u Predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj predstavljena publikacija Europske komisije „Pregled obrazovanja i osposobljavanja 2018.“. Europska komisija prati Hrvatsku i ostale članice EU-a na putu prema modernizaciji obrazovnog sustava, a u Pregledu obrazovanja i osposobljavanja 2018. prikazuje se napreduju li države članice i ispunjavaju li postavljene ciljeve.

više...