Novosti

petak, 26.07.2019. 8:33   Novosti

Reakcija na najavljene mjere porezne reforme

HOK: Mjere koje se predlažu i dalje ostaju kozmetičke te neće koristiti niti gospodarstvu niti građanima

Nastavno na nacrt četvrtog kruga porezne reforme predstavljen koalicijskim partnerima i medijima poručujemo ministru financija, Vladi RH i javnosti da najavljene mjere neće polučiti željeni učinak za građane, kao ni za gospodarstvo Republike Hrvatske. Mjere koje se predlažu i dalje su kozmetičke iako je Hrvatska obrtnička komora (HOK) jasno definirala one koje bi doista pomogle poduzetnicima, a posljedično povećale i životni standard stanovnika Republike Hrvatske.

više...


srijeda, 24.07.2019. 14:50   Novosti

Nadzorne aktivnosti Porezne i carinske uprave od 25. do 31. srpnja

Ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave u cilju sprječavanja sive ekonomije, zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti u razdoblju od 25. do 31.7.2019. godine nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske.

više...


srijeda, 17.07.2019. 8:09   Novosti

Vodstvo hrvatske i slovenske obrtničke komore ujedinjeno u stavu: problemi prijevoznika trebaju se što prije riješiti

Nastala situacija zatvaranja graničnih prijelaza koja je nanijela štetu prijevoznicima obiju zemalja političko je pitanje, zbog kojeg gospodarstvo trpi

Vodstvo Hrvatske obrtničke komore (HOK) i vodstvo Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) s predstavnicima sekcija prijevoznika, sastali su se vezano uz problem protočnosti graničnih prijelaza. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec i predsjednik OZS-a Branko Meh ujedinjeni su u zaključku kako je ovo problem koji zahtijeva hitno rješenje.

više...


utorak, 16.07.2019. 13:35   Novosti

Predstavnici HOK-a u Ministarstvu financija ponovno traže porezne izmjene

Paket predloženih izmjena usmjeren je na rasterećenje obrtnika, a čime bi se posljedično poboljšali uvjeti i za zaposlenike

Na inicijativu Hrvatske obrtničke komore (HOK) u ponedjeljak, 15. srpnja, održan je sastanak u Ministarstvu financija, na kojem je predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec sa svojim suradnicima iznio konkretne zahtjeve vezane uz porezne izmjene, a koje imaju za cilj olakšati poslovanje obrtnicima smanjujući im troškove poslovanja.

više...


utorak, 16.07.2019. 13:02   Novosti

Usvojeno traženje HOK-a: ove djelatnosti više neće biti obveznici plaćanja članarine turističkim zajednicama

Od 1. siječnja 2020. godine na snagu stupa novi Zakon o članarinama u turističkim zajednicama. Novim zakonom je na novi način i u novim iznosima uređeno obračunavanje turističke članarine.

više...


srijeda, 10.07.2019. 15:38   Novosti

U jeku sezone broj obrta iz Ceha ugostiteljstva i turizma u padu

Hrvatski ugostitelji bili su odveć strpljivi – vrijeme je za žurno smanjenje stope PDV-a

Hrvatska obrtnička komora još od uvođenja povećane porezne stope za usluge u ugostiteljstvu s 13% na 25% upozorava na negativne posljedice koje ova porezna izmjena ima na taj sektor.

više...


srijeda, 10.07.2019. 11:49   Novosti

Nadzorne aktivnosti Porezne i carinske uprave od 11. do 17. srpnja

U cilju sprječavanja sive ekonomije i zaštite Državnog proračuna ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će u sklopu redovnih nadzornih aktivnosti, u razdoblju od 11. do 17 srpnja. 2019. godine, nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske. Nadzori će se s posebnim naglaskom provoditi na jadranskoj obali i otocima, svakodnevno uz 24-satnu nazočnost na terenu.

više...


ponedjeljak, 08.07.2019. 14:05   Novosti

Održan sastanak hrvatskih prijevoznika s ministrom mora, prometa i infrastrukture

Predsjednik HOK-a: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture mora uložiti sve napore kako bi osiguralo nesmetano korištenje graničnih prijelaza sa Slovenijom za sve hrvatske prijevoznike

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ponovno je pozvalo predstavnike hrvatskih prijevoznika na sastanak koji je održan danas, 8. srpnja 2019. godine.

više...


ponedjeljak, 08.07.2019. 12:22   Novosti

Ugovaranje otkupa električne energije

Hrvatski operater tržišta energije d.o.o. (HROTE) nadležan je za sklapanje ugovora o otkupu električne energije s nositeljima projekata/povlaštenim proizvođačima koji su taj status stekli u skladu s procedurama definiranim propisima koji reguliraju područje poticanja proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

više...


četvrtak, 04.07.2019. 11:02   Novosti

Erasmus+ projekt Master5: razvoj modela majstorske škole putem regionalnog poslovnog partnerstvo u strukovnom obrazovanju

U prostorima Hrvatske obrtničke komore 3. srpnja održana je završna konferencija Erasmus+ projekta Master5. Cilj projekta bio je potaknuti razvoj i vidljivost strukovnog obrazovanja za odrasle na regionalnoj razini putem partnerske suradnje između obrazovnih institucija, poslovnih organizacija i socijalnih partnera te osmisliti i implementirati novi okvir za obrazovanje odraslih u obrtništvu s naglaskom na učenju temeljenom na radu.

više...


srijeda, 03.07.2019. 15:35   Novosti

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 4. do 10. srpnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


srijeda, 03.07.2019. 12:40   Novosti

Novi partner za nove pogodnosti u projektu HOK Zajednička nabava - Prava Frekvencija d.o.o.

Novi partner u projektu HOK zajednička nabava Prava Frekvencija d.o.o. osigurava povoljniju ponudu PartyNet profesionalnog glazbenog sustava koji će članovima HOK-a osigurati optimizaciju poslovanja.

više...


utorak, 02.07.2019. 10:42   Novosti

Hrvatska obrtnička komora obilježila svoj dan uručenjem priznanja obrtnicima

Predsjednik HOK-a Ranogajec poručio mladima da svoje bolje sutra grade u Hrvatskoj, a vladajućima da im svojim odlukama u tome pomognu

Obilježavanje Dana Hrvatske obrtničke komore i ove je godine bio povod prisjećanju na 1. srpnja 1994. godine. Važan je to datum u kojem je održana Obnoviteljska skupština HOK-a, institucije čiji je glavni cilj zastupati interese obrtništva i obrtnika.

više...


petak, 28.06.2019. 9:53   Novosti

Deset najčešćih pitanja o e-računu

Još nas nekoliko dana dijeli od stupanja na snagu odredbi iz Zakona o elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi, a i dalje je mnogo pitanja.

više...


petak, 28.06.2019. 9:33   Novosti

Projekt „Spremni za prava potrošača“ nastavlja se i u 2019. godini

Sveeuropski projekt, uz potporu Europskog parlamenta i Europske komisije „Spremni za prava potrošača" („Consumer Law Ready“), a koji se od 2017. godine istovremeno provodi u svih 28 država članica te koji donosi novi val specijaliziranog programa treninga upućenog obrtnicima i drugim malim i srednjim poduzetnicima, nastavlja se i u 2019. godine.

više...


petak, 21.06.2019. 12:40   Novosti

Održan prvi u nizu besplatnih seminara o obvezi eRačuna u javnoj nabavi

Sukladno iskazanom velikom interesu članstva, Hrvatska obrtnička komora 19. lipnja 2019. godine u svojim je prostorijama organizirala besplatan seminar o obvezi zaprimanja i izdavanja eRačuna u postupcima javne nabave. 

više...


srijeda, 19.06.2019. 14:19   Novosti

Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture dostavljeni prijedlozi rješenja za probleme s kojima se prijevoznici susreću na graničnim prijelazima sa Slovenijom

Hrvatska obrtnička komora traži Ministarstvo da hitno uvaži rješenja za ublažavanje posljedica Odluke o zabrani korištenja pojedinih graničnih prijelaza s Republikom Slovenijom

U slučaju da se žurno ne iznađe povoljnije rješenje problema s kojima se trenutno suočavaju prijevoznici, Republika Hrvatska mora biti spremna na slovenske prijevoznike primijeniti recipročne mjere.

više...


srijeda, 19.06.2019. 8:52   Novosti

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava uvažilo zahtjeve HOK – povećavaju se kvote za zapošljavanje stranih radnika

Još u svibnju HOK je Ministarstvu uputio inicijativu za izmjenom Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu

Zbog nedostatka radnika Hrvatska obrtnička komora već dulje vrijeme ukazuje na potrebu za povećanjem kvota u sektoru graditeljstva i ugostiteljstva, gdje je zabilježen najveći deficit radnika.

više...


srijeda, 19.06.2019. 8:20   Novosti

Nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će nadzore fiskalizacije od 20. lipnja do 3. srpnja 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprječavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


srijeda, 19.06.2019. 8:15   Novosti

Održan seminar za članove ispitnih komisija za provedbu praktičnog dijela majstorskog ispita za zanimanje automehaničar

U organizaciji Hrvatske obrtničke komore 18. lipnja u prostorima Strukovne škole Velika Gorica, održan je treći seminar za članove ispitnih komisija za provedbu majstorskih ispita.

više...