Novosti

petak, 15.02.2019. 14:57   Novosti

Prva sjednica Odbora za statut i razvoj jedinstvenog komorskog sustava

Konstituirajuća sjednica Odbora za statut i razvoj jedinstvenog komorskog sustava održana je 15. veljače u prostorijama Hrvatske obrtničke komore. U uvodnom dijelu prisutne je pozdravio predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec te im zaželio uspješnu suradnju i konstruktivnu raspravu. Predsjednik je naglasio važnost statuta HOK-a te njegova poštivanja na svim razinama komorskog sustava.

više...


petak, 15.02.2019. 9:29   Novosti

Konstituirao se Ceh graditeljstva HOK-a za mandatno razdoblje 2018. - 2022.

Članovi Ceha raspravljali o Zakonu o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje te prijedlogu pravilnika o manje složenim radovima

više...


srijeda, 13.02.2019. 12:04   Novosti

Pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije od 14. do  20. veljače 2019. godine na cijelom području Republike Hrvatske, s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


ponedjeljak, 11.02.2019. 15:45   Novosti

Godišnji obračun poslovanja obveznika poreza na dohodak za 2018. godinu

Podsjećamo da se bliži zakonski rok predaje godišnje prijave poreza za obveznike poreza na dohodak za 2018. godinu

Godišnja porezna prijava za 2018. godinu predaje se na obrascu DOH nadležnoj ispostavi Porezne uprave osobno ili putem sustava e-porezne.

Rok za podnošenje godišnje porezne prijave za 2018. godinu na Obrascu DOH je do 28. veljače 2019. godine. 

Obrazac DOH nalazi se u privitku, a sve ostale obrasce možete pronaći na web stranici HOK-a https://bit.ly/2THE2m8.

više...


petak, 08.02.2019. 10:15   Novosti

Natječaj za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora

Uprava Matice hrvatskih obrtnika, suvlasnici zgrade Hrvatska obrtnička komora i Obrtnička komora Zagreb, Ilica 49, Zagreb, objavljuju Natječaj za prikupljanje ponuda za zakup poslovnog prostora u zgradi Matice Hrvatskih obrtnika.

više...


srijeda, 06.02.2019. 16:13   Novosti

Hrvatski zavod za zapošljavanje organizira manifestaciju „Biraj posao u trgovini“

Kako bi povezao poslodavce iz djelatnosti trgovine koji traže radnike i nezaposlene osobe, Hrvatski zavod za zapošljavanje organizira manifestaciju "Biraj posao u trgovini".

više...


srijeda, 06.02.2019. 15:08   Novosti

Započela nacionalna medijska kampanja „Uključite se za bolje obrazovanje“

U nedjelju, 3. veljače 2019. godine započela je nacionalna medijska kampanja „Uključite se za bolje obrazovanje“ usmjerena prema gospodarstvenicima, poslodavcima i obrtnicima.

Kampanja će se provoditi u razdoblju od 3. veljače do 4. ožujka 2019. godine u okviru aktivnosti ESF projekta Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“, uz podršku Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske udruge poslodavaca, Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

više...


srijeda, 06.02.2019. 13:08   Novosti

Pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U sklopu redovnih nadzornih aktivnosti ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije u razdoblju od 7.2. do 13.2.2019. godine na području cijele Republike Hrvatske, s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


ponedjeljak, 04.02.2019. 14:59   Novosti

Konstituirajuća sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte

Prva sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte održana je 30. siječnja u prostorijama HOK-a.

U uvodnom dijelu nove članove  pozdravio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te im zaželio uspješan rad u predstojećem mandatu.

više...


petak, 01.02.2019. 10:38   Novosti

HOK uputio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o komunalnom gospodarstvu

Trgovačka društva koja su osnovana od strane lokalne samouprave za obavljanje komunalnih djelatnosti, a ujedno svoju djelatnost mogu obavljati na slobodnom tržištu, nelojalna su konkurencija privatnom poduzetništvu

Omogućavanjem izlaska na slobodno tržište komunalnim trgovačkim društvima poremećena je njegova ravnoteža i direktno su ugroženi poduzetnici koji posluju isključivo prema tržišnim uvjetima. 

više...


petak, 01.02.2019. 10:30   Novosti

Za provođenje turističkih projekata Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala.

Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

više...


petak, 01.02.2019. 10:14   Novosti

Obrtnici oprez - prihvaćanje ponude za upis u poslovni registar nije obavezno!

Zbog učestalog broja upita obrtnika Hrvatska obrtnička komora ponovno podsjeća članove da pažljivo prouče sadržaj ponuda za upis u poslovne registre te da se u slučaju nepotpunog razumijevanja onoga što im se nudi savjetuju sa stručnom osobom.

Riječ je o praksi u okviru koje se na adrese obrtnika direktnim pismom nudi upis u registar gospodarstvenika, uz plaćanje naknade priložene na uplatnici u određenom iznosu. 

više...


četvrtak, 31.01.2019. 8:43   Novosti

HOK nezaobilazni sudionik promjena za buduće knjigovođe

U Osijeku održan Okrugli stol: Nužno je osuvremeniti obrazovanje za knjigovođe!

Povod održavanja Okruglog stola u Osijeku 24. siječnja, na temu obrazovanja za knjigovođe, bio je trenutni program strukovnog obrazovanja, kojim se nakon četverogodišnjeg školovanja za zanimanje ekonomist ne stječu odgovarajuće kompetencije za knjigovodstvenu struku.

više...


srijeda, 30.01.2019. 14:34   Novosti

Podsjećamo: sutra je zadnji rok za podnošenje Prijave dohotka od zajedničke djelatnosti

Obrtnici, obveznici poreza na dohodak, koji obavljaju djelatnost u supoduzetništvu obvezni su dostaviti Prijavu dohotka od zajedničke djelatnosti (Obrazac DOH-Z)  nadležnoj ispostavi Porezne uprave do 31. siječnja 2019. godine.

više...


utorak, 29.01.2019. 13:54   Novosti

Objavljen program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“

Ministarstvo turizma osiguralo gotovo 24 milijuna kuna za unaprjeđenje turističke ponude u 2019.

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2019. godini, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za program Konkurentnost turističkog gospodarstva. Kroz navedeni program u proračunu je predviđeno 23,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja će se kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda u destinaciji, održivi razvoj, internacionalizaciju poslovanja, korištenih novih tehnologija i sl.

više...


utorak, 29.01.2019. 8:38   Novosti

Pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U razdoblju od 29.1. do 6.2.2019. godine ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


petak, 25.01.2019. 15:46   Novosti

Sastala se Radna skupina za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke

Hrvatska obrtnička komora upozorava da je nužno uvažiti probleme s kojima se autostruka suočava

U Hrvatskog gospodarskoj komori – županijskoj komori Split, 24. siječnja održan je sastanak Radne skupine za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatske gospodarske komore (HGK) te Hrvatske Udruge Auto Struke (HUAS).

više...


petak, 25.01.2019. 15:06   Novosti

DISKURS – novi partner za nove pogodnosti u projektu HOK Zajednička nabava

Novi partner u projektu HOK zajednička nabava Diskurs d.o.o., za tržišne komunikacije i usluge osigurava povoljnija komunikacijska rješenja i promociju za obrtnike.

više...


petak, 25.01.2019. 8:56   Novosti

Sve više obrtnika i potrošača odlučuje se na alternativno rješavanje sporova

U jednom danu pred Sudom časti HOK-a sklopljene četiri nagodbe

Sud časti od svog osnutka ima značajnu ulogu u zaštiti ugleda hrvatskog obrta, kako u odnosu na potrošače, tako i na druge poslovne subjekte.

više...


srijeda, 23.01.2019. 11:33   Novosti

Gospodarsku djelatnost u poljoprivredi moguće je obavljati kroz obrt

Obrt u poljoprivredi osniva se u skladu sa Zakonom o obrtu, a postoje prednosti pri obavljanju poljoprivredne djelatnosti kao obrta. Često je pitanje registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ili obrt. 

Ono što se u praksi često ne razumije to je da postoji poljoprivredno gospodarstvo koje može obavljati gospodarsku djelatnost kao:

· obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG);

· obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti;

više...