Novosti

ponedjeljak, 04.02.2019. 14:59   Novosti

Konstituirajuća sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte

Prva sjednica Odbora za tradicijske i umjetničke obrte održana je 30. siječnja u prostorijama HOK-a.

U uvodnom dijelu nove članove  pozdravio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te im zaželio uspješan rad u predstojećem mandatu.

više...


petak, 01.02.2019. 10:38   Novosti

HOK uputio prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o komunalnom gospodarstvu

Trgovačka društva koja su osnovana od strane lokalne samouprave za obavljanje komunalnih djelatnosti, a ujedno svoju djelatnost mogu obavljati na slobodnom tržištu, nelojalna su konkurencija privatnom poduzetništvu

Omogućavanjem izlaska na slobodno tržište komunalnim trgovačkim društvima poremećena je njegova ravnoteža i direktno su ugroženi poduzetnici koji posluju isključivo prema tržišnim uvjetima. 

više...


petak, 01.02.2019. 10:30   Novosti

Za provođenje turističkih projekata Ministarstvo turizma dodjeljuje školama 400 tisuća kuna

Ministarstvo turizma je s ciljem poboljšanja kvalitete ugostiteljsko–turističkih kadrova i općenito srednjeg strukovnog obrazovanja u turističkom sektoru, objavilo javni poziv namijenjen srednjim strukovnim školama za promociju, jačanje kompetencija i podizanje kvalitete ljudskih potencijala.

Ukupno 400 tisuća kuna iz programa bit će dostupno za širok spektar projekata, koji uključuju stvaranja turističkih proizvoda, promocije i uvođenja IT komunikacijskih tehnologija i sl.

više...


petak, 01.02.2019. 10:14   Novosti

Obrtnici oprez - prihvaćanje ponude za upis u poslovni registar nije obavezno!

Zbog učestalog broja upita obrtnika Hrvatska obrtnička komora ponovno podsjeća članove da pažljivo prouče sadržaj ponuda za upis u poslovne registre te da se u slučaju nepotpunog razumijevanja onoga što im se nudi savjetuju sa stručnom osobom.

Riječ je o praksi u okviru koje se na adrese obrtnika direktnim pismom nudi upis u registar gospodarstvenika, uz plaćanje naknade priložene na uplatnici u određenom iznosu. 

više...


četvrtak, 31.01.2019. 8:43   Novosti

HOK nezaobilazni sudionik promjena za buduće knjigovođe

U Osijeku održan Okrugli stol: Nužno je osuvremeniti obrazovanje za knjigovođe!

Povod održavanja Okruglog stola u Osijeku 24. siječnja, na temu obrazovanja za knjigovođe, bio je trenutni program strukovnog obrazovanja, kojim se nakon četverogodišnjeg školovanja za zanimanje ekonomist ne stječu odgovarajuće kompetencije za knjigovodstvenu struku.

više...


srijeda, 30.01.2019. 14:34   Novosti

Podsjećamo: sutra je zadnji rok za podnošenje Prijave dohotka od zajedničke djelatnosti

Obrtnici, obveznici poreza na dohodak, koji obavljaju djelatnost u supoduzetništvu obvezni su dostaviti Prijavu dohotka od zajedničke djelatnosti (Obrazac DOH-Z)  nadležnoj ispostavi Porezne uprave do 31. siječnja 2019. godine.

više...


utorak, 29.01.2019. 13:54   Novosti

Objavljen program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“

Ministarstvo turizma osiguralo gotovo 24 milijuna kuna za unaprjeđenje turističke ponude u 2019.

S ciljem podizanja konkurentnosti turističkog gospodarstva u 2019. godini, Ministarstvo turizma objavilo je javni poziv za program Konkurentnost turističkog gospodarstva. Kroz navedeni program u proračunu je predviđeno 23,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava koja će se kroz niz mjera dodjeljivati za povećanje kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoj novih proizvoda u destinaciji, održivi razvoj, internacionalizaciju poslovanja, korištenih novih tehnologija i sl.

više...


utorak, 29.01.2019. 8:38   Novosti

Pojačane nadzorne aktivnosti Porezne i Carinske uprave

U razdoblju od 29.1. do 6.2.2019. godine ovlašteni službenici Ministarstva financija, Porezne i Carinske uprave provodit će pojačane nadzore fiskalizacije na cijelom području Republike Hrvatske s ciljem sprečavanja sive ekonomije te zaštite Državnog proračuna i poreznih obveznika koji uredno ispunjavaju svoje porezne obveze.

više...


petak, 25.01.2019. 15:46   Novosti

Sastala se Radna skupina za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke

Hrvatska obrtnička komora upozorava da je nužno uvažiti probleme s kojima se autostruka suočava

U Hrvatskog gospodarskoj komori – županijskoj komori Split, 24. siječnja održan je sastanak Radne skupine za donošenje Pravilnika o standardizaciji autoservisne struke na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatske obrtničke komore (HOK), Hrvatske gospodarske komore (HGK) te Hrvatske Udruge Auto Struke (HUAS).

više...


petak, 25.01.2019. 15:06   Novosti

DISKURS – novi partner za nove pogodnosti u projektu HOK Zajednička nabava

Novi partner u projektu HOK zajednička nabava Diskurs d.o.o., za tržišne komunikacije i usluge osigurava povoljnija komunikacijska rješenja i promociju za obrtnike.

više...


petak, 25.01.2019. 8:56   Novosti

Sve više obrtnika i potrošača odlučuje se na alternativno rješavanje sporova

U jednom danu pred Sudom časti HOK-a sklopljene četiri nagodbe

Sud časti od svog osnutka ima značajnu ulogu u zaštiti ugleda hrvatskog obrta, kako u odnosu na potrošače, tako i na druge poslovne subjekte.

više...


srijeda, 23.01.2019. 11:33   Novosti

Gospodarsku djelatnost u poljoprivredi moguće je obavljati kroz obrt

Obrt u poljoprivredi osniva se u skladu sa Zakonom o obrtu, a postoje prednosti pri obavljanju poljoprivredne djelatnosti kao obrta. Često je pitanje registrirati obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG) ili obrt. 

Ono što se u praksi često ne razumije to je da postoji poljoprivredno gospodarstvo koje može obavljati gospodarsku djelatnost kao:

· obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo (OPG);

· obrt registriran za obavljanje poljoprivredne djelatnosti;

više...


utorak, 22.01.2019. 11:17   Novosti

Održan seminar na temu "Pripreme za završni obračun 2018. godine i zakonske promjene na snazi od 01. siječnja 2019. godine"

Predavanjem su se na jednostavan i zanimljiv način sudionicima obrazložile sve novonastale izmjene/dopune zakona te pružili praktični savjeti za sastavljanje završnog obračuna za 2018. godinu.

U prostorijama Hrvatske obrtničke komore, 21. siječnja 2019. godine održan je besplatni seminar na temu "Pripreme za završni obračun 2018. godine i zakonske promjene na snazi od 01. siječnja 2019. godine". 

više...


ponedjeljak, 21.01.2019. 15:03   Novosti

Novi ispitni rok za prijevoznike

Sljedeći ispitni rok za obavljanje djelatnosti javnog cestovnog prijevoza  “Upravitelj prijevoza“ održat će se u subotu, 2. ožujka 2019. godine u Zagrebu. Ovisno o intenzitetu prijave, postoji mogućnost održavanja ispitnog roka i u nedjelju, 3. ožujka 2019.

više...


ponedjeljak, 21.01.2019. 11:28   Novosti

Održana prva sjednica Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a

Okupljene je pozdravio predsjednik HOK-a, Dragutin Ranogajec i istaknuo nužnost da se kroz rad Ceha pravilno i utemeljeno iskazuju zahtjevi za unaprjeđenje struke

Sjednica je održana 17. siječnja u prostorijama HOK-a. Predsjednik Ranogajec čestitao je na izboru na ovu funkciju vodstvu i članovima Ceha ugostitelja Hrvatske obrtničke komore i poželio im konstruktivan i uspješan rad u ovom mandatu.

više...


četvrtak, 17.01.2019. 10:31   Novosti

Zelena i plava Hrvatska spajaju se u zlatnoj požeškoj dolini

12. godinu zaredom u Požegi će se okupiti brojni obrtnici u projektu “Zeleno-plavo” čiji je cilj povezati kontinentalnu i jadransku Hrvatsku te promovirati hrvatske autohtone prehrambene proizvode na domaćem turističkom tržištu

U subotu, 19 . siječnja uz neizostavna vina poznatih požeških vinara, više od 300 izlagača iz čitave Hrvatske ujedinjenih u projektima Zeleno-plavo, Riba Hrvatske – jedi što vrijedi i Tradicionalna jela uz Vincelovo, predstavit će proizvode i jela na štandovima na glavnom požeškom Trgu sv. Trojstva.

više...


četvrtak, 17.01.2019. 10:29   Novosti

Dani Poslova u turizmu

Treću godinu zaredom održat će se Dani poslova u turizmu. Prilika je to da brojni poslodavci predstave otvorena radna mjesta te se povežu s nezaposlenim osobama koje se na jednom mjestu mogu informirati o mogućnostima za zapošljavanje i razvoj karijere u turizmu.

više...


četvrtak, 17.01.2019. 10:28   Novosti

Prijava dohotka od zajedničke djelatnosti

Zakonom o obrtu predviđena je mogućnost obavljanja djelatnosti u kojoj sudjeluje više supoduzetnika u tzv. zajedničkom obrtu (čl. 33-35 Zakona o obrtu).

Ako takav obrt ostvaruje dohodak kao rezultat zajedničkog obavljanja djelatnosti, tada se taj zajednički dohodak treba prijaviti nadležnoj ispostavi Porezne uprave na Obrascu DOH-Z najkasnije do 31. siječnja 2019.

više...


četvrtak, 17.01.2019. 10:27   Novosti

Prijavite se na javni natječaj za stručnu i financijsku potporu ženama u poduzetništvu „Odvažna“

Produžen je rok za prijave na javni natječaj "Odvažna" za podršku ženama u poduzetništvu do 10. veljače 2019. godine.

U sklopu pilot-projekta poduzetnicama koje posluju već punih godinu dana, a u start-up fazi su razvile liniju proizvoda ili usluga, omogućit će se financijska podrška, pristup stručnim informacijama te prilike za poslovno umrežavanje kako bi dodatno uspješno zakoračile u fazu rasta i razvoja poslovanja.

više...


srijeda, 16.01.2019. 15:24   Novosti

22. Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru 2019.

Iskoristite prigodu i prezentirajte svoje proizvode i usluge u organizaciji i uz sufinanciranje Hrvatske obrtničke komore na 22. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, koji će se održati od 09. do 13. travnja 2019. godine.

više...